Вірус-здирник WannaCry атакував десятки тисяч комп’ютерів по всьому світу

09:40, 13.05.2017
Вірус-здирник WannaCry атакував десятки тисяч комп’ютерів по всьому світу

Вірус WannaCry розробили кіберзлочинці Shadow Brockers.

Десятки тисяч комп'ютерів були заражені здирницьким вірусом WannaCry по всьому світу, переважно в Росії, Україні та на Тайвані, у п’ятницю, 12 травня.

 

Зокрема, в Росії були заражені комп'ютери Слідчого комітету і МВС, а також оператора мобільного зв'язку Мегафон. У Великобританії вийшли з ладу комп'ютерні системи в багатьох лікарнях, а у Німеччині - комп'ютерні системи залізничного концерну Deutsche Bahn (DB).

 

Про хакерську атаку повідомляють світові ЗМІ у суботу.

 

Співробітник компанії Avast, яка розробляє однойменний антивірус, Якуб Кроустек повідомляє, що 12 травня мінімум 36 тисяч комп'ютерів по всьому світу були заражені вірусом, який вимагає заплатити викуп за розшифровку даних.

 

Сталося це через місяць після того, як в результаті витоку, доступ до хакерского програмного забезпечення АНБ отримало угруповання кіберзлочинців Shadow Brockers.

 

Зокрема, інтернет-видання The Intercept, пише, що кіберзлочинці Shadow Brockers  ще у середині квітня повідомили, що в їх розпорядженні знаходиться інструмент, розроблений американською спецслужбою для зламу комп'ютерів за рахунок уразливості Windows, відомої під назвою EternalBlue.

 

Цими днями злочинці, судячи з усього, скористалися цим інструментом - шкідливою програмою WannaCry, також відомою під назвою Wana Decrypt0r 2.0.

 

При цьому, ще в березні Microsoft випустила оновлення, що дозволяє захиститися від WannaCry, однак не всі користувачі встигли або змогли його встановити, що зробило системи уразливими.

 

У п'ятницю, 12 травня, компанія Microsoft заявила, що додала в Windows додаткові засоби для виявлення і захисту від шкідливого ПЗ.

 

Вірус WannaCry заражає комп'ютер, шифруючи всі збережені на ньому дані. При цьому зловмисники обіцяють розкодувати файли після отримання викупу в розмірі 300 доларів, який повинен бути перерахований в криптовалюту Bitcoin (біткоіни) протягом трьох днів.

 

У разі, якщо користувач не вкладеться у відведений термін, розмір необхідних виплат зростає до 600 доларів. А якщо жертви хакерської атаки не заплатять протягом семи днів, то втратять свої файли назавжди.

 

 

У той же час російська "Лабораторія Касперського" зафіксувала близько 45 тис. атак програмою-шифрувальником "WannaCry" в 74 країнах по всьому світу. Найбільше число спроб заражень спостерігається в Росії.

 

За даними російського видання «Медуза», автори вірусу-здирника WannaCry станом на північ суботи "заробили" на своїх жертвах близько $ 6 тисяч.

 

Видання проаналізувало історію транзакцій на біткоін-гаманці, на які вірус вимагав перерахувати гроші (ця інформація є публічною). Жертви вірусної атаки перерахували на рахунки зловмисників 3,5 біткоіни. За курсом 1740 доларів за один біткоін це трохи більше шести тисяч доларів.

 

У свою чергу, Департамент національної безпеки США готовий надати технічну підтримку і допомогу партнерам всередині країни і на міжнародному рівні в боротьбі з вірусною атакою WannaCry.

 

"Ми активно обмінюємося інформацією, пов'язаною з цією подією, і готові надати технічну підтримку і допомогу, нашим партнерам, як в США, так і на міжнародному рівні", - повідомили в департаменті нацбезпеки.

 

Там також відзначили, що у них є фахівці в області кібербезпеки, які можуть надати досвід і підтримку найважливішим об'єктам інфраструктури.