У Запоріжжі і Харкові побилися через червоні прапори і георгіївські стрічки (фото, відео)

10:46, 09.05.2017
У Запоріжжі і Харкові побилися через червоні прапори і георгіївські стрічки (фото, відео)

Правоохоронці Запоріжжя розділили опонентів "живим кордоном".

Сутички між проукраїнськими активістами і учасниками проросійської акції «Безсмертний полк» відбулися через червоні прапори і георгіївські стрічки у Запоріжжі і Харкові у вівторок вранці.

 

Про це повідомляють місцеві ЗМІ.

 

Зокрема, сайт Запоріжжя 061.ua повідомляє, що деякі учасники акції «Безсмертний полк» принесли з собою на площу перед будівлею мерії червоні прапори СРСР і проводили зустріч під записи радянських пісень. Це обурило патріотів: вони вимагали прибрати заборонену символіку.

 

Тоді як одні учасники скандували "Фашизм не пройде", з іншого боку – скандували  "Коммуняку на гілляку" і співали гімн України. Загалом у «пісенних змаганнях» узяло участь близько 500 осіб з обох сторін.

 

 

«Громадське ТБ Запоріжжя» додає, що деякі патріоти – переважно волонтери і ветерани АТО - принесли на акцію іронічно оформлені портрети – з героями серіалу "Ігри престолів". При цьому, підписували ці портрети "Безсмертний вовк" або "Безсмертний клоп".

 

 

«Учасників акції "Безсмертний полк", у тому числі колишнього регіонала Андрія Іванова й колишнього комуніста Олексія Бабуріна, бійці Нацгвардії взяли в кільце. Трьох "провокаторів" вивели з натовпу», - зазначають запорізькі журналісти.

 

 

Один із патріотів усе ж таки зміг вирвати червоний прапор у представників акції "Полк перемоги" та відніс його в прилеглі до місця інциденту двори, прапор досі не знайдений.

 

Водночас, у Харкові подібні сутички сталися біля Меморіалу Слави під час покладання квітів, де зібралося близько 5 тис. харків’ян. Конфлікт спричинили близько 50 учасників акції «Безсмертний полк», які дістали портрети учасників війни, на багатьох з яких були зображені ще й георгіївські стрічки.

 

Патріотично налаштовані активісти попросили прибрати портрети з георгіївськими стрічками, щоби уникнути провокацій, але учасники акції «Безсмертний полк» не послухали їх, внаслідок чого сталася сутичка, яку змогли розборонити тільки працівники поліції.

 

 

Після цього правоохоронці напполягли, щоб учасники акції «Безсмертний полк» не йшли в загальній колоні, щоб не провокувати конфлікти. Незважаючи на це, вони вишукалися в колону та вирушили на покладання квітів.

 

Ідучи в колоні, учасники акції «Безсмертний полк» скандували російською: «Фашизм не пройдет», «Спасибо деду за Победу», «Победа будет за нами».

 

Нагадаємо, напередодні прихильники акції «Безсмертний полк» намагалися вручити запрошення на свою ходу в Києві директору Українського інституту національної пам’яті Володимиру В’ятровичу.

 

Нагадаємо, акція «Безсмертний полк» представляє собою ходу з портретами родичів, які брали участь у Другій світовій війні. Вона розпочиналася як громадська ініціатива, але впродовж останніх кількох років набрала більш офіційного змісту в Росії.

 

Росія також сприяє організації акції «Безсмертний полк» у деяких країнах колишнього СРСР.