Гірники 5 шахт у Кривому Розі страйкують та вимагають зарплати у тисячу доларів

15:03, 04.05.2017
Гірники 5 шахт у Кривому Розі страйкують та вимагають зарплати у тисячу доларів

Шахтарі в Кривому Розі вимагають підвищити заробітну плату

Гірники п’яти шахт ПАТ "Криворізький залізорудний комбінат" в Дніпропетровській області відмовилися підніматися на поверхню після нічної зміни та вимагають підвищення заробітної плати до еквіваленту в 1 тисячу доларів.

Про це повідомив голова Конфедерації вільних профспілок України Михайло Волинець в Facebook.

"Уся нічна зміна ш. "Родіна", ш. "Гвардійська", ш. "Тернівська" та "Кривбасшахтоуправління" та 10 гірників ш. "Октябрьська" не виїхали на поверхню! Шахтарі вимагають підняття заробітньої плати.", - написав Михайло Волинець.

Гірники розуміють, що останній час кошти не виділялося на розвиток підприємств, ресурси шахт витискаються по-максимуму, відзначає Михайло Волинець.

"Прийнято спільне звернення до акціонерів компанії. Воно містить лише одну вимогу - підвищити зарплату для робітників основних професій до рівня 2012 року, тобто еквівалентну 1000 доларів", - розповідає про основні вимоги страйкарів Волинець.



Шахтарі проводять збори під землею, до них відправився директор підприємства.

"Федір Караманиць, гендеректор КЖРК знаходиться на ш. "Батьківщина", де на глибині 315 м веде переговори з гірникам з самого ранку, де обіцяє гірникам підняти зарплату на 20% на першому етапі і до кінця року в кілька етапів до 100%. Цей керівник користується повагою в гірників, але немає, на жаль, достатньо повноважень", - повідомляє голова Конфедерації вільних профспілок України.

Крім того, він повідомив, що адміністрація "Криворізького залізорудного комбінату", який володіє шахтами, де страйкують гірники, і керівники цих шахт спускаються до гірників "проводити роз’яснювальні роботи" та вважають вимоги гірників необгрунтованими.

"Адміністрація намагається пояснити дії протестувальників політичними мотивами, бо вважає рівень зарплати й так високим і погрожує учасникам акції різноманітними стягненнями, аж до закриття однієї із шахт та звільнення її працівникам і у такий спосіб підвищити зарплату працівникам інших трьох копалень", - інформує про позицію керівництва Михайло Волинець.

Більшістю акцій ПАТ “Криворізький залізорудний комбінат”, понад 99%, володіє кіпрська компанія Starmill Limited, яка була заснована у 2007 році, та планомірну купувала акції підприємства.