У Донецьку засудили українського вченого Ігоря Козловського

20:15, 03.05.2017
У Донецьку засудили українського вченого Ігоря Козловського

Ігор Козловський перебуває в полоні бойовиків уже майже півтора роки.

Так званий «військовий трибунал ДНР» виніс ухвалу і нелегітимно засудив  українського вченого Ігоря Козловського до 2 років та 8 місяців позбавлення волі у окупованому Донецьку в середу.

 

Про це написав син відомого вченого Олександр Козловський у Facebook.

 

"Сьогодні "військовий трибунал ДНР" ухвалив обвинувальний вирок у справі Ігоря Козловського: 2 роки і 8 місяців позбавлення волі", - написав син вченого. 

 

Він також зазначив, що так званий трибунал не взяв до уваги, що у вченого є син-інвалід, який потребує догляду, не врахував вік та стан здоров'я 63-річного Козловського. 

 

"Ані вік Ігоря Козловського, ані син-інвалід, що перебуває під його опікою, не стали пом'якшувальними обставинами для суду. Так званий суд аргументував свою позицію тим, що Ігор Козловський - особливо неблагонадійний громадянин, оскільки мав контакти з низкою заборонених у ДНР організацій, зокрема, членами партії "Свобода" у 2014 році", - підкреслив Олександр.

 

На його думку, вплинути на процес звільнення його батька ще можуть міжнародні організації, суспільний резонанс та українська влада. 

 

"Залишається сподіватися лише на широку громадську підтримку та ефективні дії української влади і міжнародних організацій у процесі звільнення Ігоря Козловського", - висловив надію син вченого.

 

Нагадаємо, 63-річного керівника Донецького обласного відділення Української асоціації релігієзнавців, кандидата історичних наук Ігоря Козловського затримали у власній квартирі бойовики ДНР в січні 2016 року. Терористи вилучили техніку та документи на житло, а також викрали цінну колекцію антикваріату.

 

Самого вченого утримують за гратами, при цьому, бойовики ДНР не вносять пана Козловського в списки на обмін, оскільки вважають його своїм громадянином. Тоді як сам Козловський неодноразово наголошував, що є громадянином України.

 

При цьому, сепаратисти закидають вченому створення злочинної групи і зберігання зброї. Його судить так званий "військовий трибунал ДНР".

 

До речі, пан Козловський має ІІІ дан з карате-до Академії будо Ніппон Сейбукан (Японія), а також є президентом Школи ножового бою України. Він не виїхав з Донецька, оскільки доглядав сина.

 

Ігор Козловський - автор понад 50 наукових книг, понад 200 статей у словниках, енциклопедіях, періодичних виданнях. Понад 25 років пропрацював у Донецькій обласній державній адміністрації на посаді головного фахівця у справах релігії, викладав у вищих навчальних закладах Донецька.

 

За свою миротворчу діяльність нагороджений медаллю Австрійського товариства Альберта Швейцера.

 

У березні 2017 року рідні і близькі відомого українського вченого-релігієзнавця Ігоря Козловського оголосили флешмоб з хештегом #FreeKozlovskyy заради його звільнення з полону бойовиків так званої ДНР.