Організація із заборони хімічної зброї підтвердила застосування зарину по сирійському місту Хан Шейхун

23:08, 19.04.2017

Лабораторії Організації із заборони хімічної зброї встановили, що під час удару сирійської урядової авіації по місту Хан Шейхун 4 квітня мирне населення постраждало від бойового газу зарин або подібного до нього.

Про це йдеться в офіційній заяві, оприлюдненій на сайті Організації, передає Укрінформ.

"Біо-медичні зразки, зібрані з тіл трьох жертв під час їхніх розтинів, були проаналізовані в двох лабораторіях ОЗХЗ. Результати аналізів засвідчили, що жертви постраждали від газу зарин або подібних до нього речовин", - йдеться в документі.

Крім того вказується, що подібні тести проводились зі зразками, взятими у кількох людей, що отримують медичну допомогу після нападу в лікарнях.

"Аналогічним чином, результати цих аналізів вказують на виявлення зарину або речовини, схожої на нього", - зазначається в повідомленні.

Як заявив з цього приводу Генеральний директор ОЗХЗ Ахмет Узюмджю, результати аналізів, проведених у чотирьох лабораторіях підтвердили факт застосування бойової хімічної зброї.

"Хоча подальші деталі лабораторних аналізів будуть представлені пізніше, наявні аналітичні результати беззаперечні", - наголосив він.

Місія ОЗХЗ зі встановлення фактів перебуває в готовності відбути до міста Хан Шейхун, однак для цього потрібно забезпечити необхідну безпеку. Очікується, що перший звіт з висновками щодо хімічного нападу буде представлений державам-учасницям Конвенції про заборону хімічної зброї впродовж двох тижнів.

Нагадаємо, що через застосування проурядовими військами в Сирії хімічної зброї, у ніч на 7 квітня США розбомбило військову базу в Хомсі, з якої, найімовірніше, відбулася хімічна атака по мирному населенню Сирії, що призвела до смерті не менше 70 людей.