Терористів із Стокгольма та Пітера раніше вигнали із Туреччини через співпрацю з ІДІЛ

20:00, 14.04.2017
Терористів із Стокгольма та Пітера раніше вигнали із Туреччини через співпрацю з ІДІЛ

Фото Рахмата Акілова та Акбаржона Джалілова поширилися в мережі після вчинених терактів

Вихідці із Узбекистану Рахмата Акілова та Акбаржона Джалілова влада Туреччини депортувала із своєї країни через підозру, що чоловіки хотіли приєднатися до бойовиків ІДІЛ.

Про це повідомляє Daily Sabah з посиланням на власні джерела.

Джерело в структурах безпеки Узбекистану повідомило журналістам, що Рахмат Акілов, підозрюваний у скоєнні теракту в Стокгольмі, намагався виїхати в Сирію в 2015 році, щоб приєднатися до ІДІЛ, проте був затриманий на турецько-сирійському кордоні в 2015 році й депортований до Швеції.

За даними турецьких представників зі структур безпеки, Акбарджон Джалілов, підозрюваний у скоєнні теракту у Росії, був депортований з Туреччини у 2016 році за порушення візового законодавства країни. Хоча турецьке видання стверджує, що терориста також підозрювали у зв'язках з ІДІЛ, джерел цієї інформації не вказує.

Уродженець Узбекистану Рахмат Акілов, головний підозрюваний в скоєнні теракту в Стокгольмі, зізнався у вчиненні терористичного злочину, в результаті якого загинули чотири людини, 15 отримали поранення. Узбецькі правоохоронці подали у розшук Рахмата Акілова за 2 місяці до того, як він вчинив теракт.

Нагадаємо, що 3 квітня близько 14:00 у Санкт-Петербурзі на перегоні між станціями "Сінна площа" і "Технологічний інститут" у вагоні метро стався вибух. В результаті теракту загинули 13 людей. Російська влада повідомила, що вибух організував терорист-смертник, що загинув від власної бомби.

Слідчий комітет Росії 4 квітня повідомив, що підривником був Акбаржон Джалілов, на той момент - громадянин РФ, родом із Узбекистану. Російський опозиційний YouTube-блогер Дмитро Іванов вважає, що Джалілову та ще десяткам вихідців із азіатських країн, що працюють в Росії, громадянство у 2011 році масово надавали за умови, що вони підтримають Володимира Путіна на виборах 2011 року.