Пол Манафорт стане іноземним агентом в США після співпраці з Януковичем

09:35, 13.04.2017

Колишній керівник виборчої кампанії президента США Дональда Трампа Пол Манафорт, який отримував кошти за консалтингові послуги очолюваній Віктором Януковичем Партії Регіонів, реєструватиметься як іноземний агент у США.

Про це його представник Джейсон Мелоуні заявив 12 квітня, інформує "Радіо Свобода".

Заява прозвучала після того, як ЗМІ викрили факти надходження коштів через офшори Манафорту від Партії Регіонів, при чому суми у платіжках співпадали із записами "чорної бухгалтерії Януковича".

Рішення Манафорта зареєструватися відбувається на тлі розслідувань ФБР і Конгресу щодо ймовірних контактів учасників кампанії Трампа з Росією.

Представник Манафорта наголосив, що лобіювання партії українського президента Віктора Януковича в період з 2012 до 2014 року здійснювалося не від імені Росії. Янукович втік до Росії в 2014 році у результаті протестів та смертей на Майдані під час Революції Гідності, а Манафорт надавав консультації за 5 років до цього.

Реєструючись у міністерстві юстиції лише тепер, Манафорт визнає, що він раніше не розкривав свою роботу, як цього вимагає законодавство США, заявляє його представник.

Нагадаємо, що Пол Манафорт пішов із виборчої кампанії Трампа в серпні 2016 року після поширення повідомлень про мільйони доларів, які він отримував за лобістську діяльність від імені Януковича і його партії.

Іноземним агентом у США вважається особа, яке діє "за наказом, на прохання, під керівництвом або під контролем іноземного принципала (керівника)" і при цьому займається "політичною діяльністю в інтересах іноземного принципала". Тобто іноземний агент США надає послуги з політичного лобіювання інтересів політиків із інших країн.