США звинувачують режим Асада у хімічній атаці проти цивільних

07:17, 05.04.2017
США звинувачують режим Асада у хімічній атаці проти цивільних

Серед постраждалих у місті Хан Шейхун багато дітей.

Білий дім офіційно звинуватив режим Башара Асада в проведенні хімічної атаки в місті Хан Шейхун, що у сирійській провінції Ідліб.

 

За останніми даними, кількість загиблих в результаті газової атаки збільшилася до 58 осіб. Постраждали сотні людей, переважно діти.

 

З відповідною заявою виступив речник адміністрації президента США Шон Спайсер під час брифінгу в Вашингтоні у вівторок ввечері.

 

"Сьогоднішня хімічна атака в Сирії проти невинних людей, включаючи жінок і дітей, має бути засуджена й не може ігноруватися цивілізованим світом", - заявив офіційний представник Білого дому.

 

При цьому, пан Спайсер звинуватив адміністрацію попереднього президента Барака Обами в слабкості і нерішучості по відношенню до Асада.

 

"Президент Обама заявляв у 2012 році, що підводить "червону риску" проти застосування хімічної зброї, однак потім нічого не зробив", - заявив Спайсер.

 

Дії Асада речник Білого дому назвав огидними. І додав, що в інтересах сирійського народу було б краще, аби президент Асад пішов з посади.

 

Сирійський центр моніторингу за правами людини повідомив, що після удару сирійської чи російської авіації на місто Хан Шейхун у провінції багато людей почали задихатися.

 

Невдовзі по тому авіація завдала ракетного удару по місцевим клінікам, де медики надавали допомогу жертвам, кажуть сирійські активісти.

 

Окремі спостерігачі заявили про газову атаку з допомогою хлору, інші кажуть про використання заріну.

 

Армія Сирії заперечує, що урядові сили застосували таку зброю.

 

До осуду США долучилися також ООН, Велика Британія і Франція.

 

Міністр закордонних справ України Павло Клімкін закликав притягнути до відповідальності винуватців нападу.

 

"Шокований повідомленнями про атаку із застосуванням хімічної зброї у Сирії та масовим вбивством невинних цивільних. Винних потрібно притягнути до відповідальності", - написав пан Клімкін у Twitter.

 

Зазначимо, що Рада Безпеки Організації Об'єднаних Націй збереться в середу, 5 квітня, через повідомлення про хімічну атаку в Сирії, в результаті якої загинули десятки людей.