Меморандум з МВФ: продаж землі, нові борги та прослуховування від НАБУ

22:19, 04.04.2017
Меморандум з МВФ: продаж землі, нові борги та прослуховування від НАБУ

МВФ поставив жорсткі умови для надання Україні нових кредитів

Міністерство фінансів опублікувало меморандум із Міжнародним валютним фондом, відповідно до якого Україна отримує 8 мільярдів доларів нових боргів за пенсійну реформу та має впровадити продаж сільськогосподарських земель до 2018 року, а НАБУ до травня отримає право на прослуховування підозрюваних у корупції.

Повний текст документа розміщений на офіційному сайті Міністерства фінансів.

"Лібералізація ринку землі, в тому числі продажу земель сільськогосподарського призначення, продовжує буди суттєвим чинником для підвищення потенціалу економічного зростання України", - йдеться в розділі документа щодо земельної реформи.

Відповідні зміни до законодавства мають прийняти та впровадити до кінця 2017 року.

З цією метою сторони створили робочу групу з відповідними міністерствами, у співпраці зі Світовим банком, яка підготує проект законодавства для того, щоб відкрити ринок землі й дозволити продаж земель за умови належних гарантій.

Для отримання додаткових кредитів у розмірі 8 мільярдів Україна має провести пенсійну реформу.

"Реформи повинні сфокусуватися на зменшенні масштабів раннього виходу на пенсію, підвищення критеріїв необхідної кількості років роботи для виходу на пенсію і створення мотивації сплачувати внески, а також іти на пенсію пізніше", - зазначили укладачі меморандуму з МВФ.

Реформу мають прийняти уже в квітні 2017 року, і вона буде застосована майже до всіх українців, окрім представників небезпечних професій, за яких додатково заплатять роботодавці.

До кінця травня 2017 року Україна має розширити повноваження Національного антикорупційного бюро.

"Схвалення Верховною Радою законодавства, яке забезпечує НАБУ правом використання широкого спектру методів розслідування, в тому числі й агентурні операції, перехоплення повідомлень, доступ до комп'ютерних систем і контрольовані поставки без необхідності покладатися на інфраструктуру інших відомств", - такий пункт Україна має виконати до травня 2017 року.

У меморандумі з МВФ також відзначається, що проконтролюють виконання цих та багатьох інших пунктів, 15 травня 2017 року, тому час на прийняття змін до законодавства дуже обмежений.