Що там, під Гробом Господнім?

24.03.2017
Що там, під Гробом Господнім?

Храм Гробу Господнього.

В Єрусалимі позавчора урочисто відкрили для відвідувачів Храм Гробу Господнього після проведення реставраційних робіт, повідомляє «Євроньюс». Могила Христа з часом почорніла — вкрилася кіптявою від свічок, — і їй повернули оригінальний помаранчевий колір. 
Церемонія під одним дахом об’єднала представників греко-православного патріархату, вірменської церкви, константинопольського та російського духовенств, а також представників грецького уряду. «Ця реконструкція священної едикули — не тільки подарунок Святій землі, а й цілому світу. Це має надихнути мешканців нашого регіону до єдності, особливо в часи, коли світ на порозі страшних випробувань та ризиків», — сказав Вселенський патріарх Феофіл III, єпископ Єрусалимської православної церкви.
Гробницю спорудили в 1810 роцi навколо місця, де, як вважається, був похований Ісус Христос. На період реставрації вхід до Храму Гробу Господнього було обмежено. А вже зараз реставратори встановили спеціальне віконце, через яке відвідувачі можуть побачити камені на могилі Христа. Відновлення головної святині християнського світу тривало дев’ять місяців і коштувало 3,7 млн. доларів.
Радість християн світу з приводу відновлення однієї з головних святинь та місць прочанства дещо затьмарена статтею у виданні «Нешнл Джеографік», поява якої збiглася з відкриттям відреставрованого Храм Гробу Господнього. В ній учені повідомляють, що Гробниця Христа та зведена над нею каплиця можуть постраждати від руйнації нестійкого фундаменту. Гробниця та Кавуклія (розташована над нею каплиця) стоять на крихкому фундаменті, оскільки під ним — численні тунелі та канали, що з’ясувалося під час проведення реставраційних робіт. Дослідження з допомогою радара показали, що фундамент частково розташовується на уламках більш ранніх будівель, частково — на краю дуже крутих скелястих основ. Окрім того, фундамент є розмитим з огляду на те, що на нього десятиліттями діяла волога, яка накопичувалася в дренажних каналах під підлогою ротонди.
Команда вчених Афінського політехнічного університету, які проводили обстеження, також зазначають, що Кавуклія та Гроб Господній у ній розташовані на місці колишнього кар’єру з видобутку вапняку, який 2000 років тому слугував матеріалом для будівництва та гробниць представників вищого класу. Півдюжини таких гробниць були виявлені в основі теперішнього храму. Керівник групи реставраторів професор Антоніа Моропулу попереджає, що руйнація храму буде не поступовою, а миттєвою, катастрофічною. Тому потрібно усунути вкриту тріщинами камінну кладку навколо Кавуклії, залити камені фундаменту будівельним розчином, встановити системи відводу дощової води по периметру ротонди. При цьому роботи повинні мати мінімальний вплив на відвідуваність гробниці, яка становить близько чотирьох мільйонів відвідувачів щороку.