Транш від МВФ для України не обговорюватимуть через блокаду Донбасу

15:03, 19.03.2017
Транш від МВФ для України не обговорюватимуть через блокаду Донбасу

Міжнародний валютний фонд відклав виділення коштів для України

Питання виділення траншу від МВФ для України зняли із порядку денного фонду в понеділок. Причиною називають ризики, що несе у собі блокада Донбасу.

Рада директорів МВФ перенесла запланований на понеділок розгляд питання про завершення третього перегляду Програми розширеного фінансування для України.

"Перенесення термінів проведення засідання викликане виключно потребою в уточненні розрахунків щодо економічних наслідків від заходів, застосованих Україною у відповідь на блокаду, та захоплення українських підприємств на непідконтрольних територіях", - повідомляє прес-служба Міністерства фінансів України.

Ще однією причиною назвали визнання Росією документів, виданих бойовиками на окупованих територіях.

Інформацію про те, що до завершення розрахунків того, які втрати понесе економіка України від повної блокади Донбасу, переговори не відновляться, підтвердили українські чиновники.

"Уточнення цих розрахунків важливе для обох сторін задля максимальної ефективності програми. Відповідні консультації вже розпочато. Плануємо їх завершити у найкоротші терміни" - зазначив міністр фінансів Олександр Данилюк.

Питання виділення Україні наступного траншу зникло з порядку денного Ради директорів МВФ у неділю, 19 березня.

Програма з фінансової допомоги Україні відкрита в березні 2015 р. Чотирирічні заходи з фінансування  загальним обсягом близько 17,11 млрд дол. з першим траншем 5 млрд дол. передбачають щоквартальний перегляд програми.

Минулої п'ятниці Прем'єр-міністр України Володимир Гройсман повідомляв, що очікує на те, що 20 березня у МВФ ухвалять рішення по траншу, але цього не сталося.