Російський олігарх Малофєєв оплачував плюндрування пам'ятників УПА в Польщі

18:46, 13.03.2017
Російський олігарх Малофєєв оплачував плюндрування пам'ятників УПА в Польщі

Російський олігарх проспонсорував вандалізм у Польщі, який розсварив українців та поляків

Російський олігарх Костянтин Малофєєв висилав гроші до Польщі для знищення українських пам'ятників, повідомляє "Gazeta Wyborcza".

Невідомі у серпні 2014 року намалювали на пам’ятнику УПА, який стояв з 1994 року на кладовищі в Грушовичах біля Перемишля, націоналістичні польські символи, перевернутий тризуб та написали "Смерть катам Волині і Донбасу".

Войтух Войтулович, який пов'язаний з ультраправими "Самообороною", "Табором великої Польщі" та проросійською партією "Зміна", отримав 2431 долар та 430 євро після плюндрування пам'ятника в Грушовичах від Констянтиин Малофєєв, який підтримує сепаратистів на сході України, стверджує польське видання.

Про переказ коштів стало відомо завдяки українським хакерам, що зламали пошту білоруса Олександра Усовського.

Усовський з войтуловичем влітку 2014 року обговорювали знищення пам'ятника, але білорус побоявся наслідків та не наважився на повну руйнацію об'єкта.

Як випливає із переписки, при пеерказі коштів сталася помилка, тому пізніше Усовський вислав гроші Войтуловичу через "Western Union".

Про те, що акції, організовані Усовським фінансувалися із Росії, "УМ" повідомляла на початку березня.

Протягом 2014-2016 років в Польщі спаплюжили та знищили безліч українських пам’ятників. Жоден із не відновлено. Польська сторона вважає їх "нелегальними", дипломатичним шляхом владнати конфлікт наразі не вдається.