В Гаазі українська делегація розвінчала міфи російської пропаганди

15:44, 08.03.2017
В Гаазі українська делегація розвінчала міфи російської пропаганди

Українська делегація на засіданні суду в Гаазі надала докази злочинів Росії

У Міжнародному суді ООН в Гаазі 8 березня відбудеться третій день публічних слухань за позовом України до Росії щодо фінансування тероризму та порушення прав людини на окупованих територіях.

Голова української делегації, заступник міністра закордонних справ Олена Зеркаль відзначила, що українська сторона має відповідь щодо кожної позиції по фактах, викладених вчора росіянами.

"Аргументи російської сторони, викладені вчора, є достатньо добре підготовленими, хоч і будуються на хворобливій логіці. Видима частина – факти. Ваша реакція на вчорашні виступи РФ є красномовною – РФ і далі намагається триматися власної картини світу, яку сприймають дедалі менше людей", - написала Зеркаль на своїй сторінці у Facebook.

Вона прокоментувала виступ російської сторини на суді 7 березня.

"Радники РФ виявились винахідливими юридичними гімнастами – аби представити цілісну позицію вони використали усі можливі і неможливі зачіпки, які подеколи суперечать самим собі. Складається враження, що жоден суд в світі і жодна норма права не забороняє Росії безкарно нищити людей. Це не так. І ми досить аргументовано це доведемо", - додала Зеркаль.

Для спростування закидів Росії, український МЗС ухвалив рішення передати в Міжнародний суд ООН всі дипломатичні ноти, надіслані російській стороні після початку агресії РФ.

За словами американського юриста Давіда Зіонца, Україна вирішила передати це листування, яке не є публічним, через неправдиві звинувачення з боку РФ про те, що Україна не надавала РФ конкретних претензій.

У ході самого засідання доповідачі демонстрували документи, на основі яких грунтується позов: звернення, дослідження, рішення міжнародних інстанцій, у тому числі резолюції ООН, ОБСЄ, а аткож фото та відеодокази наявності російського озброєння на Донбасі та в окупованому Криму.

Доповідачі неодноразово наголошували, що Росія після анексії Криму застосовувала репрусії до кримських татар, вбивала представників цього народу, або вони зникали безвісти.

Голова української делегації Олена Зеркаль вважає, що рішення суду має негайно вирішити питання з дискримінацією людей на окупованих територіях.

"Цивільне населення в Україні, зокрема, у східній Україні та в окупованому Криму, є надзвичайно вразливим та потребує негайного захисту суду", - наголосила вона.

Відтак, зазначила Олена Зеркаль, під час слухань українська сторона чітко показала, що ситуація в Україні залишається небезпечною і потребує негайного правового втручання з боку Міжнародного суду ООН з метою захисту українців.

Під час брифінгу для преси заступник міністра МЗС Зеркаль розповіла про подальші дії української сторони.

Вона зазначила, що передбачити терміни розгляду справи у Міжнародному суді ООН важко, водночас наразі Україна очікує отримати від суду часові рамки, в яких вона готуватиме меморандум до розгляду справи.

"Прогнозувати роботу дуже важко. Суд визначає свій розклад, зважаючи на свою завантаженість", - сказала Олена Зеркаль.

Водночас, Зеркаль зазначила, що Україна сподівається, що їй нададуть строки, до якого періоду треба підготувати меморандум.

"На підготовку меморандуму зазвичай надається 6-8 місяців, зважаючи на складність меморандуму", - сказала вона.