В’ячеслав Кириленко закликає не політизувати складну історію України і Польщі

14:37, 28.02.2017
В’ячеслав Кириленко закликає не політизувати складну історію України і Польщі

В'ячеслав Кириленко вітає учасників симпозіуму у Варшаві. (Фото з ФБ-сторінки В'ячеслава Кириленка)

Віце-прем'єр-міністр України В'ячеслав Кириленко вважає, що складні сторінки українсько-польської історії не потрібно політизувати, натомість варто дати можливість історикам попрацювати і вийти на спільне бачення проблемних питань.

 

Про це пан Кириленко сказав у коментарі журналістам під час перерви у симпозіумі "Три революції - портрети України", який відбувається у Варшаві у вівторок.

 

"Насамперед, нам потрібно говорити мовою історичних фактів, але неупереджених, об'єктивних фактів без політичного препарування. Я вважаю, що політики повинні себе трохи стримувати, а дати можливість попрацювати історикам, дослідникам, нехай навіть з інших історичних шкіл у кожній країні, але вийти на спільне бачення найбільш складних подій", - повідомив В’ячеслав Кириленко.

 

Віце-прем’єр підкреслив, що не бачить в Україні жодної налаштованості на ускладнення будь-яких стосунків з Польщею.

 

"У нас кровопролитна війна на сході України і ми цю війну ведемо не тільки заради власного суверенітету, але також і за Польщу, Чехію, Німеччину, так й інші країни", - підкреслив пан Кириленко.

 

Він зауважив, що ухвалення торік парламентами обох країн декларацій єдності та солідарності показують, що спільно "можна ухвалювати рішення, які прийнятні для усіх".

 

Віце-прем'єр наголосив, що вшанування в Україні національних героїв не спрямовано проти польської національної пам'яті.

 

"Якщо це хтось сприймає саме так, то ми повинні це обговорювати і виходити на спільне розуміння трагічних сторінок історії", - резюмував Кириленко.

 

Серед іншого, урядовець зауважив, що Україна зацікавлена у польському інформаційному контенті в умовах відмови від російської пропагандистської телепродукції.

 

"Польський інформаційний контент підходить Україні. Польські серіали вже транслюються в Україні, у тому числі Першим Національним телеканалом, декілька інших загальнонаціональних телеканалів закупили польські телесеріали", - констатує пан Кириленко.

 

Він нагадав, що Україна заборонила російську продукцію і веде посилену роботу, щоб заповнити прогалину українськими фільмами, а також продукцією інших країн, які не мають територіальних претензій до України, зокрема польською, турецькою, тощо.

 

Нагадаємо, на початку лютого голова керівної партії Польщі "Право і Справедливість" Ярослав Качинський заявив, що глорифікація імені Степана Бандери в Україні може завадити євроінтеграційним прагненням України. На його думку, українці "перевершили німців у жорстокості проти поляків".