Україна вшанувала Чуркіна хвилиною мовчання на засіданні Радбезу ООН

20:05, 21.02.2017

Постійний представник України в Організації Об’єднаних Націй Володимир Єльченко запропонував членам Ради безпеки організації вшанувати хвилиною мовчання смерть постійного представника Російської Федерації Віталія Чуркіна.

 

Про це головуючий Єльченко сказав, відкриваючи засідання Ради безпеки ООН щодо нерозв'язаних конфліктів у Європі.

 

"Дорогі колеги, як ви знаєте, учора Рада безпеки ухвалила заяву для преси у зв'язку зі смертю постійного представника Російської Федерації в ООН. Як голова Ради безпеки, я пропоную вшанувати хвилиною мовчання смерть посла Віталія Чуркіна", - дипломатично запропонував пан Єльченко.

 

Після хвилини мовчання представник російської делегації сказав, що російські дипломати "вдячні за теплі слова і вираження співчуття у зв'язку з непоправною втратою, яку зазнала Росія".

 

Потім свої співчуття почали висловлювати інші члени Ради безпеки.

 

Нагадаємо, що у понеділок Росія наполягала на необхідності ухвалити формальне рішення Радбезу ООН щодо смерті Чуркіна, однак український посол Володимир Єльченко запропонував інший механізм, який використовується у таких випадках – "заяву для преси".

 

Цю пропозицію підтримали всі присутні учасники Ради безпеки ООН. Утім, офіційна Москва використала цей привід для антиукраїнської пропаганди.

 

Скандально відомий російський дипломат Віталій Чуркін раптово помер в понеділок від серцевого нападу.