Кремль визнав «документи» ДНР і ЛНР

17:23, 18.02.2017
Кремль визнав «документи» ДНР і ЛНР

Макулатуру, надруковану сепаратистами, визнали "документами" в Росії.

Президент Росії Володимир Путін підписав указ про визнання на території Російської Федерації так званих «документів», які видані громадянам України та особам без громадянства, які постійно проживають на окупованих територіях Луганської та Донецької областей. Відтак, "папірці" терористів офіційно визнано документами в Росії. 

 

Відповідний указ Путіна поширила прес-служба Кремля у суботу.

 

Указ набув чинності з дати підписання.

 

Згідно з указом Путіна, рішення ухвалено "з метою захисту прав і свобод людини і громадянина, керуючись загальновизнаними принципами і нормами міжнародного гуманітарного права".

 

При цьому, так звані «паспорти» чи «водійські посвідчення» тощо, надруковані в окупованих Донецьку і Луганську, визнаються Росією нібито лише тимчасово, до політичного врегулювання ситуації на Донбассі.

 

"Тимчасово, на підставі Мінських угод в Росії визнаються дійсними документи, що засвідчують особу, документи про освіту та (або) про кваліфікацію, свідоцтва про народження, укладення (розірвання ) шлюбу, зміну імені, про смерть, свідоцтва про реєстрацію транспортних засобів, реєстраційні знаки транспортних засобів, видані відповідними органами (організаціями), фактично діючими на територіях зазначених районів, громадянам України та особам без громадянства, які постійно проживають на цих територіях", - йдеться в указі.

 

 

Відтепер, Москва офіційно дозволила «громадяни України та особам без громадянства, які постійно проживають на територіях ОРДЛО, в'їжджати до Росії без оформлення віз».

 

Цим особам достатньо лише продемонструвати російським прикордонникам «папірці», видані сепаратистською верхівкою ДНР і ЛНР. Зокрема, дорослі мають пред’явити «паспорти», а неповнолітні діти до 16 років – «свідоцтва про народження».

 

 В указі Путіна ватажків бойовиків і їхнє оточення називають «владою, яка діє на цих територіях».

 

Згодом Президент України Петро Порошенко заявив, що визнання Росією «документів», виданих проросійськими бойовиками на окупованих територіях Донбасу є "черговим доказом російської окупації і порушення норм міжнародного права".

 

"Для мене це - черговий доказ  і російської окупації, і порушення Росією норм міжнародного права. Дуже символічно, що це (визнання) цинічно відбулося під час проведення Мюнхенської конференції", - заявив Порошенко на полях Мюнхенської безпекової конференції .

 

Зауважимо, що останнім часом в Росії неофіційно почали визнавати «макулатуру» бойовиків, яку вони вважають документами.

 

Зокрема, власники "паспортів" ДНР та ЛНР ще до указу Путіна могли користуватися послугами російської залізниці, авіакомпаній і готелів. Тоді як на російському кордоні у них часто виникали проблеми.

 

Нещодавно речник Путіна Дмитро Пєсков заявляв, що Росія офіційно не визнавала паспорта осіб, які проживають на території невизнаних республік Донбасу.

 

Нагадаємо, три місяці тому ватажок донецьких бойовиків Олександр Захарченко вручив скандально відомому російському актору, українофобу Івану Охлобистіну так званий «паспорт» терористичної ДНР за бажанням останього отримати «громадянство» невизнаного утворення.