У Херсоні чиновниця відмовилася обслуговувати українською військового капелана

15:03, 16.02.2017
У Херсоні чиновниця відмовилася обслуговувати українською військового капелана

Ігор Петренко підняв у Херсоні мовне питання

У відділі реєстрації місця проживання фізичних осіб Херсонської міської ради чиновниця відмовилася надавати послуги військовому капелану та його родині після того, як він попросив, щоб у державній установі до нього зверталися українською.

Відео інциденту було продемонстроване на сервісі YouTube.

Військовий капелан Ігор Петренко, що у 2015 році був у полоні бойовиків, звернувся до представниці міської влади, щоб зареєструвати дружину і дитину. Під час прийому він попросив чиновницю розмовляти з ним державною мовою.

Але співробітниця сприйняла таку вимогу образливою, після чого відмовилася робити ксерокопії документів, а потім і зовсім припинила прийом.

"Ось це російськомовне не хоче приймати принципово і зі мною розмовляти українською мовою. А ось охорона прийшла. Теж російськомовна", - сказав Петренко і відправився до начальниці відділу, щоб вона закликала до відповіді свою підлеглу, тому що "у нього вже кипить" .

При цьому охоронець відомства нагадав священику про статтю Конституції, яка гарантує захист російської мови. При цьому Ігор Петренко нагадав, що це лише одна із мов національних меншин та запитав, чи зрозуміють вони його іншою - кримськотатарською.

У свою чергу начальник відділу реєстрації Світлана Беседіна пояснила, що її підлегла відмовилася спілкуватися українською через викличну поведінку капелана, його запізнення на прийом.

"Безумовно, ми як службовці, посадові особи, ми не маємо права вступати в суперечку. Десь маємо промовчати, десь повинні почекати, поки людина висловиться, а може і викричиться", - додала Бесєдіна.

Після цього випадку до міськради Херсона завітали активісти, щоб подарувати чиновникам українську абетку для навчання. Також вони організували пікет під міською радою та повідомили, що і надалі будуть контролювати чиновників.

Міський голова Херсона Володимир Миколаєнко пообіцяв провести розслідування інциденту і покарати чиновницю, якщо вона дійсно вела себе непрофесійно.

"Я вам обіцяю в стислі терміни зробити розслідування. Людина, яка хамить, взагалі не повинна працювати з людьми", - сказав мер.

Скандал підкосив здоров'я чиновниці - вона на лікарняному.