Радник Трампа йде у відставку через таємні зв’язки з Кремлем

08:54, 14.02.2017
Радник Трампа йде у відставку через таємні зв’язки з Кремлем

Майкл Флінн не пояснив за що Москва платила йому гонорари.

Радник президента США з національної безпеки Майкл Флінн подав у відставку в понеділок увечері. Сталося це через те, що пан Флінн ввів в оману посадовців  адміністрації Трампа щодо його комунікацій з російським послом.

 

Мін’юст США вважає його потенційно уразливим для шантажу з боку Росії.

 

Про це, посилаючись на джерела, пише CNN у вівторок.

 

Повідомляється, що Флінн подав у відставку після того, як не зміг спростувати повідомлення видання The Washington Post про те, що під час розмови з російським послом Сергієм Кисляком обговорював питання скасування санкцій. Крім того, ведення переговорів з іноземними урядами від імені США приватною особою (яким тоді був Флінн) є протизаконним.

 

The Washington Post повідомляло минулого місяця, що Флінн провів п'ять телефонних розмов з послом Росії Сергієм Кисляком 29 грудня, коли президент Барак Обама вжив відповідні заходи у зв'язку з втручанням Росії у президентські вибори в США.

 

Інформація про відставку радника Трампа з'явилася після того, як стало відомо, що Міністерство юстиції США попередило адміністрацію Трампа в січні, що Флінн ввів в оману посадових осіб адміністрації щодо його комунікацій з російським послом, і що він є потенційно уразливий для шантажу з боку Росії.

 

"Я ненавмисне надав обраному віце-президенту та іншим неповну інформацію про мої телефонні контакти з послом Росії. Я щиро вибачився перед президентом і віце-президентом, і вони прийняли мої вибачення", - йдеться в листі Флінна, копією якого володіє CNN.

 

"Я подаю у відставку, для мене була честь служити нашій країні і американському народу на такому особливому шляху", - написав він.

 

Зазначається, що Флінн пропрацював на посаді радника один з "найкоротших" термінів серед старших радників президента США в сучасній історії.

 

Раніше повідомлялося, що Центральне розвідувальне управління США закрило доступ до секретної інформації головному заступнику радника президента США з національної безпеки Майкла Флінна.

 

Нагадаємо, раніше американські ЗМІ повідомляли, що в останній місяць перед інавгурацією Дональда Трампа радник з нацбезпеки Майкл Флінн міг в приватному порядку обговорити з російським послом у Вашингтоні долю санкцій США проти Росії, всупереч запевненням адміністрації президента Сполучених Штатів.

 

Низка конгресменів від Демократичної партії США вимагали провести розслідування дій Майкла Флінна. Також стало відомо, що демократи вимагали від радника Трампа з нацбезпеки пояснити "гонорари" з Росії.

 

Наразі виконуючим обов'язки радника президента США Дональда Трампа з національної безпеки призначено генерала-лейтенанта у відставці Джозефа Кіта Келлогга.

 

Як повідомляє агенство Associated Press, раніше пан Келлог був призначений керівником з персоналу Ради Національної Безпеки та давав поради Трампу під час його виборчої кампанії.

 

За словами високопоставленого чиновника адміністрації, на цей пост Трамп також розглядає колишнього директора ЦРУ Девіда Петреуса та віце-адмірала Роберта Харварда.