Bellingcat показав місце запуска градів з Донецька (фото)

12:50, 03.02.2017
Bellingcat показав місце запуска градів з Донецька (фото)

Бойовики розташовують гради серед житлових масивів Донецька (із відео обстрілів)

Міжнародна група розслідувачів Bellingcat і Conflict Intelligence Team, разом із українськими волонтерами, встановили координати місць, звідки робилися постріли з установок Град 31 січня і 1 лютого по мирним жителям Авдіївки. Результати розслідування представлені на сайті організації
 
Висновки зроблені на основі відеозаписів обстрілів і супутникових знімків, а також повідомлень користувачів соцмереж, як в Донецьку, так і в Авдіївці.

Запуски реактивних систем залпового вогню проводилися з району гіпермаркету Ашан в Донецьку. Одне з місць пуску знаходиться в 200 метрах від гіпермаркету і менш, ніж за 500 метрів від школи.

Друге місце пуску знаходиться приблизно за 600 метрів від промислової зони і за 1000 метрів від житлового кварталу. Відзначається, що деякі пуски були днем, коли по об'їзній дорозі їздили цивільні автомобілі.





Розслідувачі зробили висновок, що таке місце використовувалося навмисно, щоб українські військові не могли відповісти на обстріл, інакше піддали б ризику цивільне населення.

Як повідомляють в Conflict Intelligence Team, кореспондентка прокремлівської газети «Комсомольська правда» згадує, що чула «Гради» на похоронах терориста "Грека" 31 січня.  Подія відбувалася у південно-західній частині міста, віддаленій від Авдіївської промзони більш ніж на 10 кілометрів.

Міжнародні розслідувачі встановили приблизні місця пусків з цього району.



"Нами встановлено, що вогонь ведеться з позиції, розташованої в Будьонівському районі Донецька між окружною дорогою і посадкою, в 250 метрах від території гіпермаркету" Сигма і в 450 метрах від дитячого садка "Козачок ". Геолокація і прив'язка до місцевості представлена на скріншоті нижче. Іконка зі знаком оклику вказує на позицію, червона стрілка - напрям стрільби ", - пишуть волонтери Інформнапалм.



Відео з цього місця було опубліковане у YouTube 31 січня.