Сінний ринок в центрі Києва можуть забудувати висотками на 22 поверхи

17:00, 03.02.2017
Сінний ринок в центрі Києва можуть забудувати висотками на 22 поверхи

Проект житлового комплексу на місці Сінного ринку в середмісті Києва

Територію колишнього Сінного ринку в Києві планують забудувати висотками на 22 поверхи. Київміськбуд заявляє про погодження проекту, який викликав занепокоєння у експертів та громадськості.

Проект забудови території Сінного ринку, знесеного у 2006 році, передбачає будівництво житлового комплексу з торгово-офісними приміщеннями від 5 до 22 поверхів. Всього має з'явитися 14 житлових будинків, а також супермаркет, ресторан та алея між ними, під спорудами розмістять підземний паркінг, розпочався продаж об'єктів.

Земельна ділянка, відведена під будівництво, займає відразу три адреси: вул. Олеся Гончара, 48/2 та 38-б, і вул. Бульварно-Кудрявська, 15-а. Забудовник стверджує, що всі дозвільні документи вже отримано. Археологи, що досліджували ділянку в історичній частині міста, цінних знахідок там не знайшли та припинили роботи в 2015 році

Депутат Київської міської ради Ольга Балицька повідомляє, що відповідно до листа Міністерства культури, чиновники ще півроку тому рекомендували забудовнику провести громадські слухання проекту забудови. Фото документа вона розмістила на сторінці в Фейсбуці.

Цитату з цього листа, отриманого Балицькою, розмістила активіст Юлія Нікітіна, що бореться з незаконними забудовами у Києві. На думку чиновників Мінкульту, "спорудження об'єкта не призведе до послаблення композіційно-видового впливу пам'яток культурної спадщини".

Ольга Балицька надсилала депутатське звернення до компанії-забудовника щодо стану робіт на об'єкті та проведення громадських слухань. Василь Дудурич, віце-президент ПАТ "ХК "Київміськбуд", відповів, що компанією поки що проводяться підготовчі роботи, а громадські слухання не передбачені чинним законодавством.  

Кияни обурені проектом забудови у серці столиці.

"Просто вдумайтеся, що станеться з Воровського, Ярославовим валом, Гончара і нещасним майже-вже-колишнім Чеховським провулком після того, як щоранку і щовечора до вже наявного трафіку додадуться не тільки жителі поки незаселеній висотки Артхолла, але ще і жителі 861 квартири, 9000 метрів офісів і працівники 2500 метрів торгових площ?", - продовжує Юлія Нікітіна у Фейсбуці.

Віце-прем'єр Національної спілки архітекторів уже висловив своє занепокоєння.

"Сінний ринок є буферною зоною Софії Київської. Висота забудов на цьому місці не може перевищувати 27 метрів, а це близько семи поверхів", - розповів Георгій Духовичний.

Поряд із житловим комплексом планується побудова одного із виходів метро "Львівська брама". Київський метрополітен поки що не надавав інформацію, чи не зашкодить будівництво житлового комплексу станції метро, яку давно обітцяють відкрити.