Росія намагається деморалізувати захисників України СМС-ками ненависті

16:00, 02.02.2017
Росія намагається деморалізувати захисників України СМС-ками ненависті

Російські окупанти намагаються деморалізувати бійців української армії на Донбасі, використовуючи високі технології і українську мову. Зокрема, захисникам України, які обороняють Авдіївку, надійшли тисячі сповнених ненависті СМС-повідомлень за останні дні.

 

Подібні технології загарбники використовували на східному фронті й раніше, але вперше почали надсилати погрози українською.  

 

Про це пише німецьке видання Bild.

 

"Не лише важке російське озброєння має турбувати українців. Також на пропагандистському фронті російська армія використовує високі технології для того, щоб деморалізувати супротивника", - йдеться в публікації.

 

Тим самим видання проаналізувало інформацію від волонтерів і бійців ЗСУ, яку вони розповсюджували у соцмережах щодо смс-повідомлень ворога в районі Авдіївки. Зокрема, волонтери писали, що такі СМС приходили їм одразу після того, як вони прибували до міста.  

 

 

За даними видання, від початку бойових дій українським воїнам на фронті були відправлені тисячі СМС-повідомлень зі сповненими ненависті повідомленнями та погрозами. Вони приходять з невідомих номерів на особисті стільникові телефони, за допомогою яких українські солдати підтримують контакт зі своїми сім'ями.

 

ЗМІ наводить фотодокази таких СМС, в яких солдатів порівнюють з "німцями під Сталінградом", називають гарматним м'ясом тощо.

 

 

Показовим є те, що текстові повідомлення у рамках цієї психологічної війни, які надходили останні кілька днів, були написані українською мовою.

 

То яким чином тисячі СМС відправляються на мобільні телефони солдатів та цивільних осіб вздовж лінії фронту в східній частині українського Донбасу?

 

"Для того, щоб імітувати сигнали стільникового телефона та відправляти піратські СМС на тисячі пристроїв, необхідні новітні технології. Експерти вважають, що за останніми атаками в так званій електронній війні на сході України стоїть високотехнологічне обладнання, яке було розміщене в Донецькій області з середини 2015 року російською армією", - пише газета.

 

Йдеться про сучасний комплекс радіоелектронної боротьби RB - 341V Leer - 3, власну розробку Росії, яку і в самій російській армії було взято на озброєння лише в 2015 році. Вона працює в комплексі з безпілотними апаратами.

 

Втім, за інформацією Bild, психологічний ефект від таких СМС обмежений, і вони не справляють на бійців бажаної дії.

 

Нагадаємо, затяті бої в районі Авдіївки тривають вже п’яту добу, внаслідок обстрілів місто залишилося без енергопостачання, електроенергії і тепла, було знеструмлено Авдіївський коксохімічний завод.

 

У місті  оголошено режим надзвичайної ситуації через загрозу гуманітарної катастрофи.