Євросоюз схвалив безвіз для Грузії без України

13:20, 02.02.2017

Європарламент ухвалив законодавчу резолюцію про внесення Грузії до переліку третіх країн, громадянам яких скасовуються візові вимоги для короткострокових подорожей країнами-членами ЄС та Шенгенською зоною. Водночас, питання надання безвізу Україні лишається відкритим.

 

Голосування відбулося на пленарній сесії законодавчого органу ЄС у Брюсселі у четвер.

 

Резолюцію підтримала переважна більшість депутатів.

 

Це рішення набуде чинності одночасно із уведенням у дію нового механізму призупинення безвізових режимів для усіх третіх країн. За попередніми оцінками, безвіз для Грузії запрацює наприкінці березня. 

 

Відносно України, як вирішила Рада Євросоюзу, переговори з Європарламентом та Єврокомісією щодо проекту законодавчої резолюції про безвізовий режим для українців розпочнуться лише після набуття чинності нового механізму призупинення.

 

Після завершення цих тристоронніх міжінституційних переговорів проект законодавчої резолюції буде винесено на голосування Європарламенту. Далі текст буде перекладений експертами Ради ЄС на офіційні мови Співтовариства та має пройти юридичну і лінгвістичну експертизи.

 

Відтак, резолюція має бути остаточно затверджена Радою ЄС, опублікована, після чого набуде чинності на 21-й день.

 

Нагадаємо, що кілька місяців тому, Рада ЄС заявила, що лібералізація візового режиму для України має відбутися одночасно з набуттям чинності новим механізмом призупинення безвізового режиму ЄС із третіми країнами.

 

Стверджувалося, що таким чином, Україна отримає "безвіз" одночасно з Грузією, щодо якої таке рішення вже було схвалене раніше.

 

Але, як бачимо, цього не сталося.