Олександра Олеся та його дружину Віру поховали на Лук'янівському цвинтарі

13:59, 29.01.2017
Олександра Олеся та його дружину Віру поховали на Лук'янівському цвинтарі

У Києві на Лук'янівському цвинтарі на поховали поета Олександра Олеся та його дружину Віру. Попрощатися з поетом прийшли міністр культури Євген Нищук, поет Дмитро Павличко.
 
Перед цим, о 12.00 у Володимирському соборі  під проводом патріарха Київського Філарета за Олександром Олесем і його дружиною відслужили панахиду. На початку молебня Патріарх Філарет зазначив, що хоч Олександр Олесь жив і помер за межами України, він любив Батьківщину і свою любов втілював у поезії. Присутні помолилися за упокій душі українського поета і його дружини Віри.

На молебені були присутні президент Петро Порошенко та його дружина Марина. 

На капсулі з прахом Олеся написані рядки з його вірша: 
 
"Не вірив я в життя по смерті,
Тепер я вірю в диво з див.
Було для мене страшно вмерти,
Умер і нагло знов ожив".
 
 
 
 
 
 
Нагадаємо, видатний український поет і письменник Олександр Олесь емігрував до Чехії 1919 року. Помер 1944 невдовзі після того, як дізнався про загибель сина Олега Ольжича. Був похований на Ольшанському кладовищі у Празі. 3 січня цього року останки письменника та його дружини були ексгумовані, адже після поховання ренту за місце на кладовищі платив виходець з України Володимир Михайлишин. Після його смерті син вирішив поховати батька у могилі Олександра Олеся. Втрутитися в ситуацію з примусовою ексгумацією Президент України доручив МЗС. 14 січня влада Чехії дала дозвіл на передачу останків поета Україні.