Похорони Олександра Олеся в Києві відбудуться в неділю

13:10, 27.01.2017
Похорони Олександра Олеся в Києві відбудуться в неділю

Олександр Олесь повернувся в Україну.

Перепоховання праху письменника Олександра Олеся і його дружини Віри Кандиби має відбутись на Лук'янівському цвинтарі В Києві у неділю, 29 січня. Прах подружжя було доставлено авіарейсом з Праги до київського аеропорту «Бориспіль» в п’ятницю.

 

Як повідомив українським ЗМІ перший секретар з консульських питань посольства України в Чехії Павло Ковтун літак з останками прибув до Києва приблизно о 08:20 ранку.

 

"Нашим завданням було скоординувати доставку праху Олександра Олеся в Україну. Ми своє завдання виконали. Сьогодні він прибув до Києва", - додають представники Міністерства закордонних справ України.

 

У свою чергу, міністр культури Євген Нищук заявив, що перепоховання останків українського письменника Олександра Олеся і його дружини відбудеться 29 січня.

 

«29 січня, у День пам’яті Героїв Крут відбудеться перепоховання останків Олександра Олеся», – цитує міністра Нищука Радіо Свобода.

 

За словами міністра культури, панахида відбудеться у Володимирському соборі о 12:00, очолить її предстоятель Української православної церкви Київського патріархату Філарет, а о 13:30 на Лук’янівському кладовищі відбудеться громадське прощання.

 

Євген Нищук також повідомив, що під час обговорення місця перепоховання останків Олександра Олеся розглядався варіант перепоховання на Байковому кладовищі, але з огляду на можливість перепоховання у майбутньому інших видатних українських особистостей вирішили, що перепоховання відбудеться на Лук’янівському кладовищі.

 

Міністр нагадав, що є дозвіл і бажання родини, нащадків Олександра Олеся, які проживають у Канаді, щоб він був перепохований саме в Україні, саме в Києві. Він висловив сподівання, що на церемонію приїде хтось із нащадків письменника, зазначивши, що правнучка з Канади мала намір це зробити. За його словами, сьогодні-завтра стане відомо, чи це відбудеться.

 

Як повідомиляла «УМ», раніше міністр Нищук повідомляв, що саме на цьому кладовищі влада планує створити алею почесних перепоховань або пантеону видатних особистостей.

 

Нагадаємо, що останки похованих на Ольшанському цвинтарі Праги Олександра Олеся та його дружини Віри Кандиби ексгумували 3 січня 2017 року. Ексгумація була спричинена особливостями чеського законодавства: за місце поховання померлого потрібно сплачувати ренту, і родина чоловіка, який це робив і тим самим отримав на могилу право власності, вирішила після його смерті поховати його на тому місці.

 

МЗС України повідомило, що останки Олеся і його дружини переміщені в депозитарій кладовища до рішення родичів щодо місця остаточного захоронення. Президент України Петро Порошенко доручив МЗС терміново втрутитися в ситуацію з примусовою ексгумацією останків Олеся в Чехії.

 

Історики та експерти наголошують, що під загрозою ексгумації перебуває й могила Євгена Коновальця у Нідерландах, а також поховання інших видатних українців за кордоном. 

 

За інформацією Товариства охорони українських поховань, у Чехії є близько 200 могил видатних українців, близько трьох десятків із них у критичному стані й потребують догляду.