Батьки черкаської школярки, яка повстала проти класної керівнички, просять про підтримку

15:05, 18.01.2017
Батьки черкаської школярки, яка повстала проти класної керівнички, просять про підтримку

            Скандал із вчителькою черкаської школи №17 Наталією Макаренко,  аудіо записи уроків англійської якої з криками про те, як вона навчить дітей «любити радянську владу» було оприлюднено на всю Україну, не вщухає. Дмитро Шакін, батько п’ятикласниці Марійки, котра й винесла правду на люди, на своїй сторінці у ФБ попросив про підтримку.

«Нам вкрай потрібна підтримка спільноти - волонтерів, учасників АТО, громадських активістів. Потрібна підтримка Марійки, щоб однокласники не сприймали її як «Павліка Морозова», а як справжнього героя, повсталого проти системи!»,  – пише пан Дмитро.

За його словами, нині у Черкасахвідбувається шалений спротив купки батьків звільненню вчительки, котра чинила моральні тортури над дітьми та погрожувала навчити їх «любить советскую власть».

Дмитро Шакін заявляє, що вердикт батьківських зборів 5-Б класу майже одностайний, його донька «не має права далі навчатись в класі і повинна бути переведена в інший». Інакше, наголошує,  з боку однокласників їй буде забезпечене цькування.

Як бачимо, стверджує батько Марійки, «лінія фронту» сьогодні проходить не тільки на Сході країни - вона проходить в кожному місті, де точиться боротьба між минулим та майбутнім держави.Цей «розподіл», зізнається він,  не витримують навіть деякі «вчорашні друзі», тому що він проходить і через кожне небайдуже серце.

«Сподіваюсь на вашу допомогу і звертаюсь до кожної людини доброї волі - підтримати Марійку в цій боротьбі», – закликає на своїй сторінці у ФБ Дмитро Шакін.

 Серед людей доброї волі, на підтримку яких він сподівається, називає  Уповноваженого Президента  з прав дитини Миколу Кулебу, генерального прокурора Юрія Луценка, міністра освіти Лілію Гриневич, омбудсмена Валерию Лутковську, голову Черкаської ОДА Юрія Ткаченка,  а ще народних депутатів,  представників політичних партій, громадських організацій, журналістів – Борислава Березу,  Oлега Петренка, Євгена Рибчинського,  Єгора Соболєва, Олександра Турчинова, Володимира Парасюка, Олега Тягнибока, Лілію Григорович, Тараса Марусика,  Валентина Наливайченка,  Романа Скрипіна, Марічку Падалко  та інших.

Пост Дмитра Шакіна в соціальних мережах не залишив байдужими багатьох людей. Одні захоплюються мужністю батька, який пішов проти «совкової» системи з її звичкою швиденько «організовувати трудящих», інші – на боці батьків, котрі заступаються за вчительку, бо «вона дає гарні знання», хтось пропонує перевести дитину до іншої школи й забути про скандал, але більшість закликає не здаватися,  звертатися до юристів, які мають досвід у боротьбі за свої права, і довести справу до кінця,  аби і вчителька, і директор школи були звільнені.  

«Ситуація навколо Марії Шакіної - це боротьба гнилої корумпованої системи черкаської шкільної освіти з неугодною людиною. Фактично зараз Марію,за сприяння директора школи ДмитраБунякіна та  міського департаменту освіти,примушують перевестися в інший клас, фактично витравлюють з классу», – пише користувач ФБ Даша Василенко. Але, переконана вона, тільки дівчинку  переведутьв інший клас в цій школі, її так само будуть психологічно давити, щоб вона перевелася в іншу школу. А коли вона переведеться в іншу школу, її й там змушуватимуть, щоб вона і ту школу полишила. А потім скажуть, що це Марія та її батько не такі, оскільки не можуть уживатися з жодним колективом.

Цікаву думку оприлюдний і користувач ФБ Олександр Шумило. Він вважає, що в  українську мову, як це було колись із словом «тітушки»,входить новий термін  «бунякінщина» –така собі «злочиннабезвідповідальність у виховному процесі».

«Обережно, бунякінщина наступає. Старт вона взяла в школі №17 м.Черкас», – переконаний Олександр Шумило.

«Пробачити Маші та їх родині, що вони не такі, що вони сильніше, а ні діти, а ні їхні батьки не можуть. І ця історія потрібна всій Україні, бо така вчителька є у кожній школі, але не у кожній школі знайдеться такий тато», – додає свій відгук користувачка на ім’я Ірина Зірка. 

Між тим, днями у ЗМІ було розповсюджено новину про те, що батьки Марійки, таки збираються переводити доньку в іншу школу. Оскільки однокласники цькують дитину, називають її «крисою-українкою».Проте батько дівчинки Дмитро Шакін спростував таку інформацію.

«Цю неточність розповсюдило одне видання, але за моїм втручанням вони оперативно виправили і вибачились», – говорить «Україні молодій» пан Дмитро, називаючи таке повідомлення дурницею.

За його словами, «всі наші діти залишаються у школі №17, а піти мають вчителька і директор».

До речі,  комісія міського департаменту освіти рекомендувала звільнити НаталюМакаренко, а  директору школи Дмитру Бунякіну оголосити догану. Але ниніобоє – і директор школи, і вчителька – на лікарняному. Тож скандал поки що  завис на невизначений термін.

Правда, відбулися кадрові зміни у департаменті черкаської міської освіти. Його очільниця  Марина Бакланова  стала заступником директорацього департаменту,  а її недавній заступник – пан  Ігор Волошин – призначений новим очільником освітян Черкас.

І наостанок,  днями у черкаській школі №17  відбулисябатьківські збори, на яких  оголосили про  тимчасову "адміністрацію" в класі, "поки Макаренко на лікарняному".

Дмитро Шакін каже,  що представлена т. в.о. класногокерівника –- ввічлива, спокійна, лагідна і дружелюбна вчителька. В допомогу їй призначили"куратором" класу - СвітлануСилантьєву,улюбленого вчителя Марійки, іне тільки її. Але батьки в класі так само марять Макаренко. Тож вони в присутності цих вчителівзапитали адміністрацію - "Мы надеемся, что это временно?", тобто до виходу Макаренко!  Словом, наголошує пан Дмитро, батьки-захисники, "здаватися" не збираються. Навіть заради спокою та миру в класі.