Джозеф Байден закликав не скасовувати санкції проти Росії доки не поверне Крим

12:44, 16.01.2017
Джозеф Байден закликав не скасовувати санкції проти Росії доки не поверне Крим

Джо Байден востаннє відвідав Київ у статусі віце-президента США.

Віце-президент США Джозеф Байден заявив, що міжнародні санкції проти Російської Федерації повинні діяти до моменту повного виконання нею Мінських домовленостей та повернення Криму Україні.

 

Про це він сказав під час спільної з Президентом Петром Порошенко заяви для ЗМІ у Києві у понеділок.

 

«Разом з нашими партнерами з Євросоюзу і «Великою Сімкою» ми дали зрозуміти, що санкції повинні продовжитися, аж доки Росія повністю, наголошую, повністю не виконає свої зобов'язання за Мінськими домовленостями, а санкції проти РФ, пов'язані з Кримом, повинні залишатися, поки Росія не поверне Крим Україні», - підкреслив пан Байден.

 

Віце-президент США Джозеф Байден заявив, що Мінські домовленості є єдиною можливою основою для припинення конфлікту на Донбасі, проте політичну їх частину можливо виконати лише за умови, що Росія і її поплічники припинять бойові дії.

 

«Я знаю, як вам важко зберегти віру в Мінський процес, коли Росія відмовляється виконувати свої зобов'язання щодо безпеки, але ми знаємо, що цей процес є єдиною життєздатною основою для врегулювання конфлікту на Донбасі й відновлення уряду України на Сході та повернення Україні контролю над держаним кордоном», - сказав він.

 

Байден також сподівається, що нова адміністрація США також буде партнером України, проте наголошує, що важку роботу з модернізації держави українцям належить виконати самим.

 

Він додав, що керівництво і народ України мають поставити потреби країни над особистими інтересами, а загальне благо - вище від «містечкових упередженостей і дріб'язкових досягнень».

 

На його думку, міжнародна спільнота повинна бути одностайною у підтримці України в її боротьбі проти зазіхань Російської Федерації на свою безпеку і суверенітет.

 

Байден спрогнозував, що новий рік буде дуже складним і для України, і для світу. У цьому контексті гість згадав слова Джона Кеннеді, який перед польотом американських астронавтів  на Місяць сказав, що «ми не можемо відкладати це».

 

Щодо перспектив співпраці українського керівництва з обраним президентом США Дональдом Трампом, пан Байден лише коротко зазначив: «Надія не вмирає».