Не КОНТІненталь: екс-регіонал Єфремов між судами сидить у камері площею 13,5 кв. м

12.01.2017
Не КОНТІненталь: екс-регіонал Єфремов між судами сидить у камері площею 13,5 кв. м

Адвокати Олександра Єфремова заявили про те, що він відбуває арешт в одиночній камері зi штучним освітленням. (Фото з сайту rbc.ua)

До справи за «біло-блакитних» часів одіозного українського політика, а за сумісництвом російського шовініста Олександра Єфремова, екс-голови фракції Партії регіонів у Верховній Раді, останнім часом знову активно почали привертати увагу.
 
Нагадаємо, що Генпрокуратура 9 грудня завершила досудове розслідування в його кримінальному провадженні, а вже на  початку 2017 року Олександр Єфремов отримав для ознайомлення обвинувальний акт, що автоматично дає право прокуратурі передавати справу до суду. 
 
«Із великою часткою ймовірності можу сказати, що місцем проведення судового процесу буде Луганська область. Думаю, це буде і політично, і юридично правильно — за місцем скоєння злочину і саме там, де ідеологи сепаратизму відкрили двері війні», — заявив нещодавно Генпрокурор Юрій Луценко.
 
Захист пана Єфремова категорично проти розгляду справи в Луганській області.
 
Адвокат Євген Солодко зазначив:
 
«Ми вважаємо, що визначення (підсудності) за Луганською областю безпідставне через низку причин, які ми зараз оголошувати не будемо, щоб не давати Генпрокуратурі можливість підготувати контраргументи. Справа має слухатися тут, у Києві, тому що саме тут перебуває орган досудового розслідування».
 
А французький адвокат екс-депутата Максим Сасьє додав: «Я продовжуватиму захищати пана Єфремова, але я вражений і шокований тим, що розгляд справи переноситься в Луганську область, яка є нестабільним регіоном і не зовсім зручним для цього. Для мене це дуже дивно».
 
Він вважає, що кримінальне переслідування Олександра Єфремова в Україні є політично мотивованим.
 
До речі, днями адвокати Олександра Єфремова заявили про те, що він відбуває арешт в одиночній камері зi штучним освітленням.
 
Прес-служба СБУ відповіла, що арештант перебуває у стандартній двомісній камері площею 13,5 кв. м, яка обладнана всім необхідним.
 
І вікно з кватиркою у ній вільно відкривається за бажанням затриманого.
 
«Для припинення спекуляцій Служба безпеки України, за зверненням адвокатів, готова надати можливість для ознайомлення з умовами утримання пана Єфремова Уповноваженому Верховної Ради України з прав людини Валерії Лутковській», — сказано в заяві Служби безпеки.
 
Нагадаємо, Олександра Єфремова вперше було затримано 14 лютого 2015 року ГПУ спільно з СБУ за звинуваченням у сприянні сепаратизму та зазіханні на територіальну цілісність і суверенітет України.
 
Вдруге — затримали за дорученням нового Генпрокурора Юрія Луценка 30 липня за підозрою у посяганні на територіальну цілісність і недоторканність України в аеропорту «Бориспіль», звідки він, за даними ГПУ, намагався вилетіти до Відня. 
 
Олександру Єфремову реально «світить» від 10 до 15 років ув’язнення.
 
Його підозрюють у:
 
1) організації захоплення будівлі Луганської ОДА;
 
2) пособництві у захопленні будівлі Управління СБУ в Луганській області;
 
3) вчиненні умисних дій iз метою зміни меж території та державного кордону України;
 
4) організаційному та іншому сприянні створенню та діяльності терористичної організації «Луганська народна республіка»;
 
5) державній зраді, тобто діянні, умисно вчиненому громадянином України на шкоду суверенітетові, територіальній цілісності та недоторканності України, а саме: наданні іноземній організації та її представникам допомоги в проведенні підривної діяльності проти України. 
 
Тим часом Олександр Єфремов усі звинувачення на свою адресу відкидає.
 
Додамо, що, за рішенням Печерського райсуду столиці, арешт екс-депутата продовжено до 22 січня 2017 року.