Надію Савченко хочуть притягнути до кримінальної відповідальності за списки

14:22, 11.01.2017
Надію Савченко хочуть притягнути до кримінальної відповідальності за списки

Надія Савченко може стати фігурантом кримінального провадження.

Правоохоронці можуть порушити кримінальне провадження за фактом розголошення народним депутатом Надією Савченко прізвищ зниклих і полонених українських військослужбовців.

 

Оскільки вона незаконно поширила інформацію про сотні заручників без їхньої згоди і порушила законодавство про боротьбу з тероризмом.

 

Таку думку висловив представник секретаріату Уповноваженого Верховної ради з прав людини Михайло Чаплига у коментарі виданню «Українська правда» у середу.

 

«Закон говорить про особливий порядок оприлюднення інформації про військовослужбовців. А частина осіб зниклих або полонених на території ОРДЛО – це наші військовослужбовці. Тут є порушення закону про боротьбу з тероризмом. В цьому аспекті можливий початок якогось кримінального провадження в цій справі», – переконаний пан Чаплига.

 

При цьому, він визнає, що частина правозахисників вітає таку ініціативу Савченко, як вітає будь-які кроки щодо пришвидшення звільнення українських заручників.

 

«Якщо є люди, які вважають, що їхнє право на приватність є порушеним, то вони можуть звертатися з заявою. Може бути відкрите кримінальне провадження за ст. 182 ККУ – незаконне збирання, зберігання, використання поширення інформації про особу без її згоди. Провадження може бути відкрите слідчим або прокурором лише на підставі заяви», - сказав Михайло Чаплига.

 

Як повідомляла «УМ», Надія Савченко оприлюднила на своїй сторінці в Facebook списки полонених на непідконтрольних владі територіях Донбасу і українських в'язнів у російських в'язницях, а також список осіб, яких ватажки ОРДЛО хочуть отримати від української сторони.

 

В СБУ назвали оприлюднені списки некоректними і застерігають, що завдяки Савченко шахраї отримали персональні дані багатьох українських заручників і матимуть змогу шантажувати родичів, наприклад, вимагаючи викупу.