Обвинувачені у розстрілах на Майдані Павло Аброськін і Сергій Зінченко фігурують у списках Савченко

11:43, 11.01.2017
Обвинувачені у розстрілах на Майдані Павло Аброськін і Сергій Зінченко фігурують у списках Савченко

Зінченко та Аброськін на лаві підсудних.

Колишні «беркутівці» Павло Аброськін і Сергій Зінченко, обвинувачувані у розстрілах євромайданівців, внесені до списків, складених ватажками так званої ДНР.

 

Їхні прізвища є у списках з 524 осіб, яких запитують в української сторони так звана ДНР і які оприлюднила депутат Надія Савченко у вівторок.

 

Це засвідчує аналіз так званих списків Савченко.

 

Як повідомляла «УМ», у списках бойовиків є, зокрема, і прізвище обвинувачуваної в сепаратизмі Нелі Штепи, яка була мером Слов’янська під час його окупації у 2014 році.

 

Утім, серед тих, кого терористи хотіли б врятувати від українського правосуддя є інші персонажі, які нині перебувають на лаві підсудних.

 

Зокрема, Аброськіна та Зінченка обвинувачують у розстрілах 39 євромайданівців 20 лютого 2014 року. На лаві підсудних Святошинського райсуду столиці вони перебувають разом з іншими своїми колегами по спецпідрозділу «Беркут» - Олександром Маринченком, Сергієм Тампурою та Олегом Янішевським.

 

Саме у цьому провадженні побажав дати свідчення колишній президент-втікач Віктор Янукович за допомгою конференц-зв’язку з російського Ростова-на-Дону.

 

За неофіційними даними, Росія щонайменше двічі зверталася до Києва з пропозицією обміняти Павла Аброськіна та Сергія Зінченка (саме тому вони доволі впевнено тримаються у суді). Доля інших трьох «беркутівців» Москву не цікавила.

 

Колишніх «беркутівців» нібито «надихає» приклад ще одного фігуранта справи про вбивства на майдані - їхнього командира Дмитра Садовника, який зумів втекти після того, як йому змінили запобіжний захід.

 

Нагадаємо, навесні 2014 року «беркутівці» Павло Аброськін, Сергій Зінченко та їхній командир Дмитро Садовник були затримані й заарештовані. У жовтні 2014 року Садовникові запобіжний захід був змінений на домашній арешт, після чого він втік

 

 

Як повідомляла «УМ», Надія Савченко оприлюднила на своїй сторінці в Facebook списки полонених на непідконтрольних владі територіях Донбасу і українських в'язнів у російських в'язницях, а також список осіб, яких ватажки ОРДЛО хочуть отримати від української сторони.

 

В СБУ назвали оприлюднені списки некоректними і застерігають, що завдяки Савченко шахраї отримали персональні дані багатьох українських заручників і матимуть змогу шантажувати родичів, наприклад, вимагаючи викупу.