На річницю Василя Стуса українці декламують його вірші (відео)

19:28, 06.01.2017
На річницю Василя Стуса українці декламують його вірші (відео)

Василь Стус є справжнім героєм нації.

Українці згадують українського поета та прозаїка, Героя України Василя Стуса в день його 79-ї річниці з дня народження у соцмережах у п’ятницю. Зокрема, декламують вірші поета.

 

Так, Президент Петро Порошенко наголошує на важливості історичної пам'яті, зокрема, героїв минулого.

 

«79 років тому народився Василь Стус. Відважний борець проти тиранії, він став справжнім героєм нації. Пам'ятаймо героїв минулого - без них не було б героїв сьогодення!» - написав Порошенко у Facebook.

 

Своє вітання у Facebook також опублікував колишній політв’язень Геннадій Афанасьєв.

 

«6 січня День народження Василя Стуса. Ми знаємо його блискучу творчість, його фарисейський «захист» в радянському суді Медведчуком, його титанічну боротьбу за Україну: і на волі, і в ув'язненні», - написав Афанасьєв.

 

Він підкреслив, що важливим є те, що більша частина життя Василя Стуса пов'язана з нині окупованими Донецьком і Горлівкою.

 

«Це наша, українська, земля... Стуса домучали у 1985-му... Ще трохи і він би вийшов на волю», - зауважив Афанасьєв.

 

Водночас, Радіо Свобода поширило розміщений два місяці тому на каналі YouTube   ролик, в якому бійці 93-ї бригади декламують вірш Стуса «Сто років як сконала Січ».

 

«Ми ще повернемося. Безсмертні!» – казав Василь Стус тюремникам радянського концтабору. Може, поет передбачав ось це? Захисники лінії розмежування з «русским миром» декламують вірші Стуса: «Україно, ти ще роздерта на шматки, та вже, крута і непокірна…», - зазначають журналісти Радіо Свобода.

 

 

«6 січня 1938 р. народився Василь Стус. Геніальний український поет, літературознавець, правозахисник. Cимвол Українського Незламного Духу 60-80-тих років за часів окупації «кривавою імперією – СССР». Знищений російсько-комуністичнчм режимом тільки за те, що був справжнім українцем...Вічна пам’ять герою!», - додає користувач Олег Кіналь.

 

У мережі також пригадали про причетність кума Путіна Віктора Медведчука до загибелі Стуса. Інші ж користувачі просто діляться улюбленими віршами поета

 

Василь Стус народився на Вінниччині в селянській родині. Коли хлопчику був рік, родина переїхала до Донецька, аби уникнути примусової колективізації. Відтоді життя майбутнього письменника було тісно пов’язане з цією місциною.

 

Василь Стус - український поет, перекладач, прозаїк, літературознавець, правозахисник. Один із найактивніших представників українського культурного руху шістдесятників. Лауреат Державної премії ім. Шевченка (1990), Герой України (2005, посмертно).

 

За власні переконання щодо необхідності збереження й розвитку української культури Стус був репресований радянською владою, його творчість була заборонена, а він сам був засуджений до тривалого перебування в місцях позбавлення волі, де й загинув.

 

Наглядачі у таборі знищили близько 300 віршів поета.

 

Помер Василь Стус у ніч з 3 на 4 вересня 1985 року, на 47 році життя. За офіційними даними причина смерті — зупинка серця. Товариш Стуса, також колишній політв’язень, Василь Овсієнко поруч із цією версією висував припущення про загибель від удару карцерними нарами, цілком імовірно, зумисне підлаштованого наглядачами.

 

Сьогодні ім’я Василя Стуса в Україні носять сквер у Києві, низка вулиць та площ у Львові, Одесі, Вінниці, Борисполі, Краматорську, Луцьку та інших містах.

 

У місті Лева на честь поета названа школа. Крім того, на базі середньої загальноосвітньої школи №76 з поглибленим вивченням англійської мови ім. В. Стуса, у 2007 році створили Львівський навчально-виховний комплекс ім. В. Стуса «спеціалізована школа І ступеня — гімназія міжнародних відносин».

 

Пам’ятники, барельєфи та погруддя поета можна знайти у Вінниці, у рідному селі Стуса, Львові, Тернополі, донедавна — у Донецьку (у 2015 році пам’ятний знак на стіні Донецького національного університету ім. Василя Стуса знищила окупаційна влада).