У Львівській галереї мистецтв вкрали 95 стародруків на мільйони доларів

14:11, 05.01.2017
У Львівській галереї мистецтв вкрали 95 стародруків на мільйони доларів

Керівництво Львівської галереї мистецтв виявило пропажу 95 унікальних стародруків і 2 манускрипти. Їхня вартість на так званому «чорному ринку» може сягнути десятків мільйонів доларів.

 

Про це заявив генеральний директор Львівської галереї мистецтв Тарас Возняк  під час прес-конференції у четвер.

 

За його словами, перевірка поки що торкнулась лише кириличних стародруків.

 

«Очевидно, що розкрадалося все це десятиріччями. Ми наразі ще не перевіряли стародруки німецькою, польською та іншими мовами. Вони є ще більше імпортопривабливими», - розповів Тарас Возняк.

 

Керівництво галереї вже зробило подання до СБУ та поліції.

 

«Ми хочемо усе зробити максимально публічним, щоб справу було неможливо зам’яти», - наголосив пан Возняк.

 

Також він зазначає, що тепер зрозумів, чому його призначення викликало такий шалений опір.

 

Зазначимо, що Тарас Возняк став директором Львівської галереї мистецтв у вересні 2016 року.

 

«Він заступив на цій посаді Ларису Разінкову, котра своєю чергою стала директором Галереї у липні 2012 року після смерті її батька Бориса Возницького. Чи проводила тотальну звірку фондів Лариса Разінкова? Наскільки нам відомо, ні. Принаймні за межі Галереї  про це нічого не вийшло», - зазначають журналісти сайту galinfo.

 

У свою чергу, попередній директор галереї і донька багаторічного директора Бориса Возницького Лариса Разінкова-Возницька перервала прес-конференцію свого наступника  Тараса Возняка.

 

«Як директор я вважаю це сфальсифікованим нападом на добре ім'я Бориса Григоровича Возницького і частково на мене», - заявила вона.

 

За її словами, цією справою повинні займатись правоохоронні органи і вона готова їм допомагати. Також вона заявила що ще влітку 2016 року уся колекція була на місці.

 

Пані Разінкова-Возницька наполягає, що звірка проводилась минулого року влітку

 

 

За даними львівських журналістів, востаннє всеосяжну ревізію у збірках України робили ще у 80-х роках. Адже процедура вимагає багато праці і часу.

 

Цікаво, що згідно наказу міністра культури всі музеї України мали провести так звану звірку наявності фондів (не вибіркову, а тотальну) до 31 грудня 2016 року, згодом цей термін продовжили до березня цього року. 

 

Як повідомляла «УМ», у травні 2016 року співробітники Національної бібліотеки імені В. І. Вернадського повідомили про зникнення з фондів унікального видання «Апостол» Івана Федорова.

 

Унікальні стародруки також намагаються вивезти до Росії контрабандним шляхом.