Правнуки Олександра Олеся погодилися на перепоховання його останків в Україні

10:28, 04.01.2017
Правнуки Олександра Олеся погодилися на перепоховання його останків в Україні

Олександр Олесь (Кандиба) і його дружина повернуться в Україну.

Правнуки письменника Олександра Олеся дали згоду на перепоховання його останків в Україні. Наразі прах зберігають у депозитарії кладовища у Празі.

 

Про це повідомив посол України в Канаді Андрій Шевченко у Twitter.

 

«Ми розшукали двох канадських правнуків Олександра Олеся. Родина згодна на його перепоховання в Україні. Нехай йому пухом буде наша земля», – написав посол.

 

Пізніше пан Шевченко додав, що родичі поета надали письмову згоду, примірники якої терміново надіслано до України та Чехії.

 

«У нас є письмова згода від обох правнуків на перепоховання і ми пересилаємо ці документи до Кабінету міністрів у Києві та до нашого посольства в Празі. На цей момент виглядає, що є всього два спадкоємці Олександра Олеся – двоє правнуків, які живуть в Канаді. Ця гілка роду опинилася за океаном після Другої світової війни», – зазначає Андрій Шевченко.

 

Нагадаємо, що раніше Президент Петро Порошенко доручив Міністерству закордонних справ і Міністерству культури забезпечити перепоховання письменника в Україні.  Уряд вже ухвалив рішення про виділення коштів на перепоховання Олександра Олеся (Кандиби) в Україні.

 

Як повідомляла «УМ», 3 січня у Празі відповідно до чеських законів ексгумували останки Олександра Олеся на Ольшанському кладовищі.

 

За місце поховання потрібно платити 20 тисяч крон на 10 років. Володимир Михайлишин, який сплачував ренту за могилу Олександра Олеся, нещодавно помер. Згідно рішення його сина, Михайлишина поховали у розритій могилі українського письменника і його дружини.

 

Завдяки втручанню посольства України у Чехії, поки що останки письменника і його дружини перемістили до депозитарію кладовища у Празі.