«Приватбанк» купили за одну гривню

12:27, 22.12.2016

Міністерство фінансів купило 100% акцій ПАТ КБ «ПриватБанк» за одну гривню. Тим самим, держава увійшла до капіталу банку.

 

Про це йдеться в постанові Кабінету міністрів від 18 грудня 2016 р. № 961, опублікованій на Урядовому порталі у четвер.

 

«Установити, що: держава в особі Міністерства фінансів придбаває акції ПАТ КБ «ПриватБанк» у повному обсязі за одну гривню; після виконання абзацу другого цього пункту з метою відновлення та забезпечення стабільної роботи ПАТ КБ «ПриватБанк» держава в особі Міністерства фінансів бере участь у його додатковій капіталізації шляхом придбання акцій додаткової емісії існуючої номінальної вартості на суму, що не перевищує розміру мінімальної потреби в капіталі, розрахованої Національним банком», - йдеться в документі.

 

Згідно з постановою, Міністерству фінансів доручено здійснювати випуск облігацій внутрішньої державної позики в розмірі до 116,8 млрд. гривень із строком обігу до 15 років та відсотковою ставкою доходу на рівні не вище 10,5% річних із подальшим внесенням їх від імені держави в оплату за акції додаткової емісії «Приватбанку».

 

«Рішення уряду дозволить захистити понад 20 млн. громадян України, які зберігають кошти в цьому банку та користуються його сервісами. У першу чергу, мова йде про 3,2 млн. пенсіонерів та 1,6 млн. інших соціально незахищених верств населення. Усі вони матимуть повний доступ до своїх рахунків», - наголошують у Кабміні.

 

Пізно ввечері 18 грудня Кабінет міністрів та Рада нацбезпеки та оборони України підтримали націоналізацію «Приватбанку».

 

Після цього у банку повідомили, що на день заморозять кошти корпоративних клієнтів, але не змогли відновити роботу юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців зранку 20 грудня, за що їх масово критикували у соцмережах.