Роман Радівілов «Гюрза» першим загинув на Світлодарській дузі

20:29, 20.12.2016
Роман Радівілов «Гюрза» першим загинув на Світлодарській дузі

Роман Радівілов "Гюрза" був з "Правого сектора".

Гранатометник 54-ї окремої механізованої бригади Роман Радівілов, позивний «Гюрза», загинув першим під час виконання бойового завдання на висоті "Варяг", що на Світлодарській дузі 18 грудня. Поховають героя у рідному місті Дергачі Харківської області 22 грудня.

 

Про це повідомляють волонтери і бойові побратими загиблого героя у соцмережах.

 

Тоді як Міноорони досі не оприлюднило прізвища п’яти загиблих у тому важкому бою бійців.

 

Так, Олена Проценко написала на своїй сторінці у Facebook у вівторок ввечері: «В Дергачах офіційний траур. В місті приспущені прапори. Ромка загинув в той день першим, виконуючи бойове завдання».

 

 

Командир відділення роти снайперів 92-ї бригади Іван Ракич, який особисто знав загиблого, повідомляє, що «Гюрза» одним з перших «пiдняв над Харкiвщиною червоно-чорний прапор нацioнально-визвольного руху Украïни у 21 столiттi».

 

Спочатку Роман Радівілов пішов на фронт добровольцем у складі ДУК «Правий сектор» (обороняв селище Піски і Донецький аеропорт), а пізніше підписав контракт із ЗСУ.  Воїн неодноразово ходив у розвідку на лінії фронту. Йому було 32 роки.

 

 

«У складi Добровольчого батальону боровся за украïнське завтра на Сходi, обрав своєю професiєю захист Украïни зi зброєю в руках в складi ЗСУ! На його рiднiй Дергачiвщинi днями поховають на Алеï Слави героя, що на Свiтлодарськiй Дузi, загинув захищаючи украïнську землю, вiд Донбасу до Закарпаття», - написав пан Ракич.  

 

Він також закликав побратимiв і харкiв'ян прийти для вшанування свiтлоï пам'ятi загиблого воїна і подякував мiсцевiй владi міста Дергачi за ставлення до героя.

 

 

«Дергачі – містечко на північний захід від Харкову на річці Лопань. Те, що орки хотіли зробити «хнр». Не вийшло», - додють інші побратими «Гюрзи».

 

Доброволець ДУК «Правий сектор» Іван Мирний у свою чергу написав через два дні після бою під Світлодарськом: «Тільки но приїхав на базу. Помоліться за душі Наших. Гюрза, Шайтан із вступом в Боже військо Вас пацани!».

 

Отже, другим загиблим захисником України є воїн із позивним «Шайтан», але його прізвище побратими не вказують.

 

З іншого допису Мирного про обставини бою на Світлодарській дузі відомо, що «Шайтан» загинув, повертаючись з позицій бойовиків.

 

«Повзком залажу в сепарський окоп, під ногами мертвий орк... кричу: «Робимо простріл посадки зліва». «Тополь, Тополь, я Шайтан, вертаюся від орків не підстрельте», «Приняв Шайтан», біжу на лівий фланг, під ногами другий сепар... переступаю кричу своїм: «Там наші зараз будуть йти - не стріляти!». «Шайтан, Шайтан підходь, наші тебе чекають! «Приняв Тополь до тебе метрів триста»... вертаюсь на центр, там Макс стоїть і піхотинець, в Макса рука в крові», - йдеться у дописі Івана Мирного.

 

Як повідомляла «УМ», найгарячішою ділянкою бойових дій залишається саме район Світлодарської дуги з епіцентром поблизу селища Луганське. У вівторок українські військові відбили нову атаку бойовиків під Світлодарськом.

 

У понеділок у цьому ж районі загинув ще один захисник України.