У Маріуполі заводам дозволили викиди в атмосферу

16:42, 20.12.2016
У Маріуполі заводам дозволили викиди в атмосферу

Активісти Маріуполя "поховали" екологію міста.

Маріупольські металургійні комбінати «Метінвесту» - ім.Ілліча та «Азовсталь» отримали дозволи влади на викиди забруднюючих речовин в атмосферу. Це сталося попри обурення громадськості.

 

Про це повідомив голова Донецької обласної військово-цивільної адміністрації Павло Жебрівський на своїй сторінці у Facebook  у вівторок.

 

«Сьогодні в Маріуполі громадське обговорення з приводу видачі дозволів на викиди «МКК ім. Ілліча» та «МКК Азовсталь». Атмосфера в залі напружена і на грані зриву. Але обговорення провели конструктивно. Питання екології для маріуполян є надзвичайно чутливим. Щодо дозволу на викиди - вирішили дозвіл надати. Бо ж заблокувати сьогодні роботу підприємств - теж не вихід», - написав пан Жебрівський.

На його думку, бізнесу і громадськості необхідно спільно шукати вирішення екологічних проблем.

 

«Громада має контролювати і «тиснути». А бізнес, чи то приватний, чи то державний, повинен працювати в рамках законодавства, як національного, так і міжнародного», - вважає очільник Донеччини.

 

І додає, що саме тому було створено комісію, яка контролюватиме виконання екологічних зобов'язань меткомбінатів. До комісії увійдуть по три представники від громадськості і від заводів, а також представник міста Маріуполь, керівник департаменту екології.

 

 Очолить комісію заступник голови облдержадміністрації Віктор Ремський, який курує напрямок екології.

 

«Щодо термінів на реалізацію екологічних заходів. Заводи пропонували 7 років, громадськість пропонувала 2 роки. Прийняли зважене рішення - 5 років. Але із чітким графіком робіт та процесів. І обов'язково із можливістю, в разі невиконання зобов'язань, перегляду дозволу», - підкреслює пан Жебрівський.

 

І обіцяє, що до 15 січня 2017 року такий план буде розроблений.

 

Водночас, місцеві ЗМІ повідомляють, що на слухання представники громадськості зранку принесли труну з написом «Екологія Маріуполя». Люди вимагали не видавати заводам дозволів на викиди, оскільки ті ігнорують вимоги про модернізацію виробництва та очисних систем.

 

У відповідь директор ММК ім.Ілліча погрожував закрити підприємство.

 

Міністр екології Остап Семерак напередодні на своїй сторінці у Facebook  наголошував, що підприємства мають дотримуватися заходів з екологічної модернізаціії та скорочення викидів забруднюючих речовин, які визначені у дозволах як умова їх отримання.

 

Щодо підприємств «Метінвесту» пан Семерак зазначив, що ці «підприємства з року в рік, впродовж десятиліть, отримують нові дозволи на викиди, не виконуючи взятих на себе зобов’язань».

 

Це мусить бути зупинено. Мешканці таких міст, як Маріуполь, повинні отримувати зрозумілі дати та строки запланованих модернізацій, а підприємства-забруднювачі повинні сплачувати величезні штрафи за невиконання умов дозволів», - вважає міністр екології.