У Польщі затримано провокатора через ненависть до українців

12:34, 20.12.2016
У Польщі затримано провокатора через ненависть до українців

Марш орлят у Перемишлі отримав продовження для одного з радикалів.

Польська поліція затримала поляка, підозрюваного в провокації під час маршу в місті Перемишль 10 грудня. Перед цим прокуратура висунула 30-річному провокатору звинувачення через гасло ненависті «Смерть українцям!», яке він вигукував.

 

Про це повідомляють польські ЗМІ у вівторок.

 

Зокрема, газета Gazetaprawna.pl.  зазначає, що звинувачення висунуто поляку за висловлювання погроз щодо українців та за заклик до ненависті на національному ґрунті.

 

«Підозрюваний Адріан Н. є мешканцем міста Ропчице та має вищу освіту. На основі висунутих звинувачень йому загрожує від 3 місяців до 5 років позбавлення свободи», - повідомляє видання.

 

За словами речниці прокуратури в Перемишлі Марти Пентковської, дії підозрюваного, який зізнався, що брав участь у марші, можна побачити на двох відеозаписах, зроблених на вулицях Перемишля.

 

На одному із відео можна побачити та почути, які він кричав: «Польський Перемишль, польський Львів», а на другому відео чути його заклик: «Смерть українцям!».

 

Повідомляється, що підозрюваний категорично заперечує, що саме він вигукував ці гасла.

 

Прокурор додала, що автор другого відео впізнав підозрюваного та вказав, що саме він вигукував антиукраїнські гасла.

 

«Враховуючи те, що підозрюваний не визнає, що вигукував «Смерть українцям!», а свідок його впізнав і підтвердив, що кричав саме він, то необхідно буде провести ідентифікацію голосу на записі», - повідомила пані Пентковська.

 

Водночас, організатори маршу заявляють, що зроблене відео є провокацією та висловлюють сумніви щодо самого запису.

 

Як повідомив «Європейській правді» заступник мера Перемишля Гжегож Гайдер, підозрюваного у провокаціях поляка таки затримали у понеділок.

 

«Не важливо, хто це - він повинен отримати сповна за свою провокацію», - заявив пан Гайдер.

 

На основі висунутих звинувачень затриманому загрожує від 3 місяців до 5 років позбавлення свободи.

 

Нагадаємо, у польському Перемишлі 10 грудня учасники «Маршу орлят перемишльських і львівських», що відбувся під патронатом мера міста, скандували гасло «Смерть українцям!».

 

Скаргу про заклик до ненависті на національному ґрунті подали Генеральне консульство України в Любліні та Об’єднання українців у Польщі. Скарга була зроблена на основі опублікованого в інтернеті відеозапису, зробленого, ймовірно, з вікна Українського народного дому в Перемишлі.