Націоналізацію «Приватбанку» вітає МВФ і Велика сімка

16:02, 19.12.2016

Міжнародний валютний фонд вітає рішення про націоналізацію «Приватбанку» і обіцяє й надалі підтримувати Україну в реформуванні економіки. Країни «великої сімки» також привітали націоналізацію «Приватбанку», і заявили про схвалення діяльності української влади у цьому питанні.

 

Про це сказано в заяві фонду в понеділок.

 

«Сьогоднішнє рішення української влади націоналізувати «Приватбанк» є важливим кроком у їхніх зусиллях щодо збереження фінансової стабільності», - зазначила директор-розпорядник МВФ Крістін Лагард.

 

За її словами, це рішення було прийняте «з метою забезпечення безперебійної роботи банку, з огляду на його системну роль у фінансовій системі України, а також у зв'язку з недостатніми зусиллями щодо зміцнення достатності капіталу в останні місяці».

 

Голова МВФ вважає, що забезпечення відповідності всіх українських банків нормативним вимогам НБУ має важливе значення для підтримки громадської довіри до банківської системи.

 

«Зараз важливо, щоб процес націоналізації супроводжувався суворими зусиллями щодо максимального погашення пов'язаних кредитів, а також призначенням незалежної управлінської команди, щоб відновити життєздатність банку, зводячи до мінімуму витрати держави і платників податків», - вважає пані Лагард.

 

МВФ обіцяє продовжувати підтримувати Україну в її зусиллях щодо створення сильних інститутів, підвищення прозорості та просування структурних реформ, які мають вирішальне значення для досягнення міцного та стійкого економічного зростання.

 

Водночас, країни «великої сімки» також привітали націоналізацію «Приватбанку», і заявили про схвалення діяльності української влади у цьому питанні.

 

Про це йдеться у заяві послів великої сімки, опублікованій на сайті посольства Японії в Україні.

 

«Ми вітаємо та схвалюємо діяльність голови Національного банку України, прем’єр-міністра, міністра фінансів та президента за їхню провідну роль та постійні зусилля з очищення банківського сектору та стабілізації економіки. Рішення уряду націоналізувати «Приватбанк» – важливий та необхідний крок у цьому процесі, який допоможе забезпечити дотримання єдиних регуляторних економічних нормативів усіма банками України», - сказано у заяві.

 

Посли зазначають, що «це зробить банківський сектор сильнішим та більш стійким», оскільки націоналізація є механізмом, «за допомогою якого уряд України може гарантувати захист внесків домогосподарств та законного бізнесу».

 

Нагадаємо, пізно ввечері 18 грудня Кабінет міністрів та Рада нацбезпеки та оборони України підтримали націоналізацію «Приватбанку».

 

Міністр фінансів Олександр Данилюк та голова Нацбанку Валерія Гонтарева запевнили, що клієнти «Приватбанку» не матимуть проблем із доступом до своїх коштів.

 

Президент Петро Порошенко пояснив, що держава бере на себе відповідальність і гарантує клієнтам «Приватбанку» недоторканість і цілісність їхніх грошей. А також пропонує примножити гроші в успішному банку.

 

Влада планує продати «Приватбанк» після завершення процедури його націоналізації.