Надію Савченко вигнали з фракції "Батьківщина"

22:38, 15.12.2016
Надію Савченко вигнали з фракції "Батьківщина"

Політичні шляхи Савченко і Тимошенко остаточно розійшлися. (Фото з архіву.)

Народного депутата Надію Савченко вигнали з фракції "Батьківщина", список якої вона очолювала на виборах 2014 року.

"Щойно фракція "Батьківщини" у парламенті прийняла рішення про виключення Надії Савченко зі свого складу", - повідомив депутат Ігор Луценко через Фейсбук.

При цьому він додав, що його фракція виступає проти "амністії убивць, переговорів з терористами, проти легалізації бандугруповань на Донбасі".

Згодом виключення Надії Савченко підтвердили в заяві фракції, де констатували, що її принципи та політичні переконання не збігаються з фракційними.

"Батьківщина" виступає категорично проти будь-яких переговорів з терористами, проти амністії убивць українців, проти легалізації бандугруповань на Донбасі, тоді як Надія вважає, що "державна позиція України не є чітко визначеною і доведеною щодо застосування саме такої термінології", - пояснюють однопартійці Юлії Тимошенко.

Фракція" Батьківщина обговорила з Надією Савченко всі ці обставини і прийняла рішення про її виключення зі складу фракції, кажуть в цій політичній силі.

При цьому у Тимошенко пояснюють, що включили Савченко до списку своєї політичної сили задля визволення з російського полону, адже статус народного депутата і члена ПАРЄ піднесло це питання на високий політичний рівень.

Відповідно до ст. 81 Конституції України, повноваження народного депутата припиняються достроково у разі невходження його до складу депутатської фракції політичної партії, за списками якої він був обраний.

Так свої мандати втратили жепутати від Блоку Петра Порошенка Єгор Фірсов та Микола Томенко.

Як відомо, Надія Савченко кілька тижнів тому вийшла зі складу партії Всеукраїнського об'єднання "Батьківщина".

Як повідомляла "УМ", Надія Савченко вийшла на пряму переговори з терористами Донецька і Луганська, стверджуючи, що "в них чорта не побачила". Цей діалог Савченко схвалили в Кремлі.

Згодом Савченко допитала СБУ про переговори з ватажками терористів, а колеги по парламенту погрожують позбавити її доступу до державної таємниці..