Полковник Іван Без’язиков шпигував для ворога після звільнення з полону (фото)

13:29, 13.12.2016
Полковник Іван Без’язиков шпигував для ворога після звільнення з полону (фото)

Іван Без'язиков, він же "Дядя Ваня" і "Луїз" любив розповідати про свої "подвиги" пресі.

Служба безпеки України відкрила кримінальне провадження за участь у терористичній організації стосовно звільненого влітку 2016 року з полону бойовиків полковника ЗСУ Івана Без'язикова, якого бойовики називали «Дядя Ваня».

 

Зраднику оголошено про підозру в понеділок, суд має обрати йому міру запобіжного заходу у вівторок.

 

Про це повідомили начальник Головного апарату СБУ Олександр Ткачук і заступник начальника Головного слідчого управління СБУ Віталій Маяков на брифінгу.

 

За словами пана Ткачука, в матеріалах кримінального провадження є достатньо доказів, свідчень очевидців та оперативно-технічних матеріалів, які підтверджують, що колишній  начальник розвідки одного з армійських корпусів Без'язиков активно співпрацював з російськими спецслужбами.

 

«Влітку цього року він був звільнений з полону, де перебував доволі тривалий час. Після звільнення з полону ми завжди спілкуємося з нашими хлопцями та дівчатами, які там перебували, щоб отримувати від них певну важливу інформацію. Багато з них почали вказувати, що поведінка Без'язикова у полоні була підозрілою, а саме: він був одягнений у військову форму Збройних сил Російської Федерації, мав при собі зброю (красувався зі «Стєчкіним» – марка пістолета), вільно пересувався і спокійно спілкувався з представниками російських спецслужб на окупованих територіях. Також він мав у користуванні видане та підписане Захарченком посвідчення», - зазначив пан Ткачук.

 

             "Дядя Ваня" під час обміну позував перед картою держави, яку він зрадив. 

 

 

Зокрема, слідчі СБУ зібрали свідчення офіцерів розвідки 8-го армійського корпусу сухопутних військ ЗСУ, військовослужбовців 30 ОМБр, представників ДУК «Правий сектор», які, перебуваючи у полоні, бачили співпрацю зрадника з терористами ДНР та спецслужбами Росії.

 

Тому, після того, як полковника Без’язикова обміняли на бойовиків, українські спецслужби спостерігали за ним і збирали докази щодо цього «полоненого». Тим більше, що оперативники мали дізнатися, чим буде займатися зрадник після визволення.

 

«Зрештою з'ясувалося, що він перебував на зв'язку з керівництвом Розвідувального управління так званої республіканської гвардії ДНР і неодноразово виїжджав до Ростова-на-Дону, де проводив додаткові зустрічі з куратором з вищої ланки російських спецслужб», - йдеться у повідомленні СБУ.

 

    

                Зустріч зрадника із дружиною, одразу після звільнення з "полону". 

 

За словами пана Маякова, полковник Без’язиков був відомий серед терористів під прізвиськами «Луїз», «Дядя Ваня», «Полковник», «Іван Ніколаєвич». Мало цього, бойовики навіть надали йому авто з водієм.  

 

Вже в Україні, після зустрічі з Президентом Порошенком у статусі звільненого з полону,  Без’язиков намагався влаштуватися не за своїм фахом до іншого військового закладу, де «багато інформації, яка цікавить російські спецслужби». Утім, пошпигувати на російські спецслужби йому не вдалося, бо СБУ «тримала його у полі зору».

 

              Без'язиков із дружиною зустрічалися із Президентом і головою СБУ. 

 

 

Нагадаємо, що Без’язиков потрапив до полону в серпні 2014 року під час перемовин щодо можливого обміну пораненими і тілами загиблих. Незабаром зрадник погодився на пропозицію співпраці від кадрового співробітника російських спецслужб.

 

Після його звільнення преса писала про нього, як про «героїчного полковника», про долю якого у полоні тривалий час було нічого не відомо. Тоді як дружина «Дяді Вані» відкидала закиди його однополчан про ймовірну зраду в полоні.

 

Загалом СБУ задокументувала 27 випадків переходу українських вояків, які потрапили у полон, на бік терористів, водночас, у 76 випадках вербуванню вдалося запобігти.

 

Водночас, 63 військовослужбовці ЗСУ, які через катування погодилися на співпрацю з російськими спецслужбами, після повернення в Україну, добровільно повідомили про факт вербування і були звільнені від кримінальної відповідальності.