Олесь Довгий зустрічався з Онищенком по-дружньому, а не за дорученням Порошенка

14:31, 07.12.2016
Олесь Довгий зустрічався з Онищенком по-дружньому, а не за дорученням Порошенка

Олесь Довгий заперечує слова Олександра Онищенка.

Оприлюднені записи депутата-втікача Олександра Онищенка із іншим депутатом Олесем Довгим спричинили чималий резонанс в українському політикумі.

 

На аудіозаписі від 6 вересня 2016 року двоє чоловіків із голосами схожими на голоси Олександра Онищенка та Олеся Довгого обговорюють деталі якоїсь угоди. Голос схожий на Онищенка наголошує, що йому важливо, щоб він не був оголошений в міжнародний розшук.

 

Сам Онищенко пояснив виданню «Страна», що ці записи зроблені ним особисто, а також за допомогою послуг британських детективів, коли Довгий приїхав з ним домовлятися спочатку до Італії, а потім до Великої Британії.

 

«Я попросив, щоб він розписав кошторис - скільки грошей я віддав за 2,5 року Порошенку, скільки мені пред'являють і як нам звести бюджет. Я підрахував і вийшло близько $ 50 млн, які мені заборгував Порошенко. Довгий сказав, що все доповість «Першому» і повернеться з пропозицією», - розповів Онищенко.

 

І додає, що суть розмови зводиться до зустрічної пропозиції: «Довгий від імені влади пропонує, щоб всю відповідальність у кримінальній справі взяла на себе моя мати (Інеса Кадирова - проходить у справі як глава газової схеми в результаті якої, державі, за версією слідства, було завдано збитків на суму близько 3 млрд грн. - Ред.). Плюс до цього я мав заплатити в бюджет велику суму при укладенні угоди зі слідством.»

 

У свою чергу, депутат Олесь Довгий підтвердив достовірність цієї розмови. В коментарі агенству «Інтерфакс-Україна» він пояснив, сам запис не слухав, оскільки прекрасно пам'ятає цю розмову.

 

І додає, що разом із Онищенком вони є членами депутатської групи «Воля народу», секретарем якої є Довгий.

 

«У нас з ним було звичайне стандартне спілкування колег по парламенту, хоча, як відомо, він нечасто бував на пленарних засіданнях», - сказав Олесь Довгий.

 

Щодо обставин тієї зустрічі, запис якої оприлюднений, Довгий сказав, що викладав пропозиції юристів, оскільки Онищенко ще влітку попросив у нього допомоги.

 

«Вони дали правову оцінку ситуації і свої рекомендації. Онищенко кілька разів дзвонив і питав: «Ну, що?», «Ну, коли?». Коли правову позицію сформували, я на його прохання полетів в Лондон, щоб пояснити пропозиції юристів. А саме, те, що вони рекомендують матері Онищенко послатися на вік і в цьому ключі почати співпрацю зі слідством. Зайнявши при цьому позицію: «Мені 73 роки, я не розбираюся в бізнесі, мені нарадили різне, якщо це було правопорушенням, то я готова компенсувати бюджету втрачені гроші», - каже депутат Довгий.

 

І резюмує, що його пропозиція зводилася до простої тези: «поверни гроші в бюджет і спи спокійно». Мовляв, ця розмова відбулася ще напередодні голосування за зняття з Олександра Онищенка недоторканності.

 

Водночас, голова фракції Блоку Петра Порошенка Ігор Гринів заявляє, що Олесь Довгий не зустрічався із Олександром Онищенком на доручення президента, а лише за власної ініціативи.

 

«Я не хочу коментувати плітки. Найкраща відповідь американського посольства: «Подивіться, хто це говорить». Це людина, яка перебуває під слідством», - сказав Гринів у кометарі «Українській правді».

 

Нагадаємо, Рада зняла депутатську недоторканність з Онищенка і дала згоду на притягнення його до кримінальної відповідальності за газові оборудки.

 

Днями СБУ повідомила, що депутат Онищенко отримав паспорт громадянина Росії та погодився на співпрацю з російськими спецслужбами для дестабілізації ситуації в Україні: зокрема, «готує масовану інформаційну атаку на владу України в рамках стратегії, узгодженої з Кремлем».

 

Президент Порошенко на засіданні фракції в понеділок заявив, щодо Онищенка, що у нього «ніяких плівок немає і бути не може апріорі, бо це така лінія захисту».