Кріштіану Роналду приховав через офшори мільйони євро прибутків від реклами

13:29, 03.12.2016
Кріштіану Роналду приховав через офшори мільйони євро прибутків від реклами

Португалець Кріштіану Роналду, який є форвардом мадридського "Реалу", завдяки офшорним схемам сплатив лише 4 % податку із отриманих 150 мільйонів євро доходів від реклами. Хоча в Іспанії податкова ставка для нього склала би 50%.
 
Про те, що Роналду приховав від податків мільйони євро, повідомило німецьке видання Spiegel, яке проаналізувало надані платформою Football Leaks дані.

Футболіст двічі, у 2009 та 2014 роках продавав права на використання свого образу офшорним компаніям на Британських Віргінських островах. Завдяки цьому з рекламних доходів обсягом приблизно 150 мільйонів євро Роналду сплатив лише 5,6 мільйона європодатків (тобто близько 4 відсотків).
 
При цьому податкова ставка для іноземців з річним доходом понад 600 тисяч євро в Іспанії з 2010 по 2014 рік становила 43 відсотки, у 2015 році - 47 вісдотків, у 2016-му - 45 відсотків.
 
У використанні сірих схем підозрюють також інших футбольних зірок - німця Месута Озіла, потругальців Пепе та Рікарду Карвалью, колумбійців Хамеса Родрігеса та Радамеля Фалькао, а також португальського тренера Жохе Моурінью. Всі вони, крім Озіла, є клієнтами футбольного агента Жорже Мендеша. Саме він, за даними Spiegel, розробив схему ухилення від податків для Роналду. Компанія Мендеша Gestifute спростовує причетність Роналду та Моурінью до податкових махінацій.