Янукович і суддя обмінялися компліментами, перенісши суд на 28 листопада

14:21, 25.11.2016
Янукович і суддя обмінялися компліментами, перенісши суд на 28 листопада

Віктор Янукович під час відеоконференції.

Святошинський райсуд Києва переніс засідання, на якому повинні допитати колишнього президента Віктора Януковича і колишнього командувача внутрішніх військ МВС Станіслава Шуляка у справі злочинів на Майдані на 28 листопада, 13.00 за київським часом.

 

Таке рішення озвучив суддя в залі Святошинського районного суду в п’ятницю.

 

Перед цим суддя Ростовського обласного суду, з яким відбувався конференц-зв'язок, і де перебуває Янукович, повідомив, що засідання суду в Ростові-на-Дону зможуть організувати 28 листопада, хоче перед цим російська сторона пропонувала дату – 2 грудня.

 

Віктор Янукович підтвердив, що зможе прийти на засідання у понеділок 28 листопада і попросив встановити, хто причетний до зриву засідання суду 25 листопада. Перед цим він наполягав на проведенні засідання саме у п’ятницю.

 

При цьому, український суддя і Янукович обмінялися комплементарними шанобливими фразами. Зокрема, колишній президент постійно вживав словосполучення «ваша честь», тоді як суддя називав його «шановним».

 

«Я попросив би вас, ваша честь, при будь-якій можливості сьогодні провести засідання, це дуже важливо. Це моя власна ініціатива виступити свідком у цій справі. Це моє власне рішення. Тому я зацікавлений у тому, щоб була встановлена істина у цій справі і дійсно була мені надана така можливість», – казав Янукович.

 

Цікаво, що київській суддя неодноразово переходив на російську, спілкуючись із російською стороною, тоді як Янукович робив свої заяви українською.

 

Після засідання Янукович заявив російським ЗМІ в коридорах будівлі суду, що він обурений переносом засідання. 

 

«Я обурений тим, що сталося! Сьогодні ми дізналися, що «Правий сектор» і радикали працюють за принципом Майдану за межами українського закону», - заявив колишній лідер Партії регіонів. 

 

 

Засідання суду перенесли у зв'язку з неможливістю доправити до суду п’ятьох колишніх «беркутівців», яких обвинувачують у вбивстві 48 євромайданівців в центрі Києва 20 лютого 2014 року.

 

Адже майже сто активістів руху «Правий сектор» заблокували виїзд з Лук'янівського СІЗО в Києві, звідки повинні вивезти колишніх бійців спецпідрозділу «Беркут».

 

Раніше секретар Ради нацбезпеки і оборони Олександр Турчинов заявив, що колишнього президента мають допитувати не як свідка у справах про події на столичному Майдані, а як головного обвинуваченого, а також зазначив, що росіяни хочуть зробити з допиту Януковича шоу.