У Києві встановлять пам’ятник поетесі Олені Телізі

22:02, 08.11.2016

Кабінет міністрів доручив Київській міській державній адміністрації забезпечити встановлення пам'ятника українській поетесі та діячці ОУН Олені Телізі на території Національного історико-меморіального заповідника «Бабин Яр» до лютого 2017 року.

 

Про це йдеться в протокольному рішенні організаційного комітету з підготовки та проведення заходів у зв'язку з 75-ю річницею трагедії Бабиного Яру.

 

«КМДА разом з Мінкультури мають забезпечити спорудження в термін до лютого 2017 року пам'ятника Олені Телізі на території заповідника та про результати поінформувати Кабінет міністрів», - йдеться в документі.

 

Крім того, КМДА доручено забезпечити проектування та проведення ремонтно-реставраційних робіт у приміщенні контори колишнього єврейського кладовища по вул. Мельникова, 44 та створення Меморіального музею.

 

Олена Теліга (1906-1942) - українська поетеса, публіцист, літературний критик, діячка ОУН. Народилася у Підмосков’ї, в українсько-білоруській родині, але в дитинстві переїхала до Києва. Але вже у 1920 році вся родина емігрувала до Польщі, тікаючи від більшовиків.

 

Саме у Польщі, вже доросла Олена Теліга вступила до ОУН в 1939 році. В липні 1941 році  в складі похідних груп ОУН нелегально перейшла кордон і переїхала до Львова, а згодом доїхала до окупованого німецями Києва.

 

Була затримана гестапівцями в лютому 1942 році. Місце та дата загибелі поетеси та її чоловіка невідомі, але оскільки у лютому відбувались масові розстріли у Бабиному Яру, то 21 лютого 1942 року прийнято вважати днем пам'яті української письменниці та її чоловіка.