Відтепер діти навчатимуться у школах українською мовою

14:30, 20.10.2016
Відтепер діти навчатимуться у школах українською мовою

Представники МОН та громадські активісти презентували поправки до закону "Про освіту" (http://pedpresa.ua/)

У законі "Про освіту" вдалося прописати право на освіту українською мовою у державних і комунальних закладах, - такої домовленості досягли громадські активісти на зустрічі із представниками Міністерства освіти.

Зокрема, внесли зміни до поправок до статті 7 законопроекту "Про освіту". Про це заявив на Facebook  Сергій Оснач, член Координційної ради з питань застосування української мови при Міністерстві культури.

Відтепер українська є мовою освітнього процесу (це стосується будь-яких освітніх закладів, курсів, гуртків тощо)


"Якщо ці погоджені та підтримані Міністерством освіти і науки зміни, депутати ухвалять, а не забалакають, матимемо значний поступ на шляху до українізації освіти. Чинні норми щодо мови освіти є значно гіршими" - зазначив Оснач.

Особи, що належать до національних меншин і корінних народів, зможуть навчатися рідною мовою у школах та дошкільних закладах у місцях компактного проживання. Таке навчання відбуватиметься поряд з українською, що сприятиме інтеграції представників національних меншин та корінних народів до українського суспільства. 

 

Мовні зміни також стосуватимуться студентів. За потреби студенти вивчатимуть, наприклад, професійну українську термінологію, як дисципліну, або ж засвоюватимуть державну мову за допомогою українознавчих дисциплін. Таким чином збережено принцип автономії. Раніше у вищих навчальних закладах можна було викладати російською, через що україномовні студенти часто мали складнощі.

 

Також новим є те, що у освітніх закладах викладатимуть офіційними мовами Євросоюзу, а не будь-якими іншими мовами, як пропонувалося раніше.

 

Мову національних меншин та корінних народів у закладах професійної освіти та вищих навчальних закладах можна буде вивчати тільки як дисципліну, і то за бажанням. Тобто загрозу зросійщення у вищій школі мінімізовано практично до нуля. 

 

Міністр освіти і науки України Лілія Гриневич сподівається, що зміни вдастся внести до тексту законопроекту перед другим читанням.

Як повідомляла "УМ", 6 жовтня Верховна Рада ухвалила проект закону 3491-д "Про освіту", відповідно до якого мовою освітнього процесу у школах є державна.

 

Порівняльна таблиця змін, які МОН та громадські активісти пропонують внести до законопроекту “Про освіту”: