Україна вимагає відставки проросійського глави ПАРЄ Педро Аграмунта

19:11, 11.10.2016
Україна вимагає відставки проросійського глави ПАРЄ Педро Аграмунта

Українська делегація у Парламентській асамблеї Ради Європи збирається домогтися звільнення президента асамблеї Педро Аграмунта через його відверту прокремлівську позицію. Останнім часом Агамунт закликав повернути Росію в асамблею, хоча країну звідти виключили у зв'язку із санкціями.



Про це заявила віце-спікер і член української  делегації Ірина Геращенко, передає "Європейська правда".

 
"Нас турбує, що політик, делегований на цю посаду Європейською народною партією (ЄНП), у своїх діях відходить від позиції ЄНП і від принципів ПАРЄ. Ми не можемо ігнорувати і вже ведемо консультації з колегами по групі. У нас були розмови щодо цього не тільки в політгрупі ЄНП у ПАРЄ, але також з керівництвом Європейської народної партії - і там дійсно стурбовані позицією Аграмунта", - заявила перший віце-спікер.
 
 
За її словами, українська делегація ще не запустила процедури відкликання президента, але готується до цього кроку.
 
Юридично запустити процедуру заміни президента буде можливо тільки в січні, під час відкриття чергової сесії, коли будуть підтверджуватися повноваження керівництва асамблеї.
 
За унормованою традицією, ПАРЄ обирає нового президента кожні два роки, 2016 рік - перший для Аграмунта. Однак у разі, якщо українська делегація отримає значну підтримку колег з інших країн, його повноваження можуть не подовжити на 2017 рік. Аграмунт раніше також заявляв, що Росія - це Європа, і асамблея продовжуватиме діалог з нею.