Космічний апарат "Розетта" сів на комету Чурюмова-Герасименко

14:58, 30.09.2016
Космічний апарат "Розетта" сів на комету Чурюмова-Герасименко

Ось так виглядає комета Чурюмова-Герасименко, сфотографована "Розеттою" (фото Європейської космічної агенції)

Космічний апарат "Розетта" сів на комету Чурюмова-Герасименко, близько 13:40 за київським часом. З цього часу апарат назавжди лишиться на космічному тілі, без зв'язку з Землею.

 

Вчені Європейського космічного агенства змогли видихнути після 12 років напруженої роботи. 

 

Як заявили в ЄКА, в ході зближення з кометою «Розетта» робила знімки небесного тіла з мінімальної відстані - раніше так близько він не підлітав.

 

Нагадаємо, комета Чурюмова-Герасименко названа на честь українського астрона Клима Чурюмова, що перший її відкрив. Апарат «Розетта» названий так на честь знаменитого Розеттського каменя, завдяки якому науковці в XIX столітті змогли розшифрувати давньоєгипетські ієрогліфи, був запущений у космос у березні 2004 року з космодрому в Куру (ПАР). На своєму шляху до комети Чурюмова—Герасименко «Розетта» вже зближався з іншими небесними тілами — 2008 року він передав на Землю знімки астероїда Штейнс, а в 2010 році сфотографував астероїд Лютеція.

 

У 2014 році вперше в історії вченим вдалося посадити космічний апарат на комету: від «Розетти» відстикувався зонд «Філ», який сів на небесне тіло.

 

Найголовніше, в ході місії «Розетта» вчені спростували теорію про те, що воду на Землю занесли комети. Крім цього, отриманих даних вистачить для аналізу на кілька десятиліть.