Катастрофа МН17: слідчі думають, як притягнути винних до відповідальності

17:42, 28.09.2016
Катастрофа МН17: слідчі думають, як притягнути винних до відповідальності

Під час доповіді слідчих у Гаазі.

Міжнародне спільне розслідування катастрофи МН17 триває. Після того, як слідчі озвучили окремі результати розслідування в Гаазі у середу, які безпосередньо вказують на причетність Росії до збиття літака, слідчі органи шукають механізм притягнення винних до відповідальності.

 

Про це у коментарі «Українській правді» заявила речник МЗС України Мар'яна Беца у середу.

 

«Важливо відзначити, що попередні результати розслідування, які були нині озвучені, підтверджують висновки технічного звіту, які нідерландська сторона оприлюднила минулого року. А саме: падіння літака було спричинено вибухом ракети, випущеної з «Бука». При цьому, в ході кримінального розслідування було відкинуто всі інші можливі версії причин цієї трагедії і цим покладено край спробам Росії дискредитувати слідство», – наголосила пані Беца.

 

В МЗС вважають найважливішим аспектом інформацію про маршрут, яким зброя потрапила з Росії територію України та була вивезена в зворотному напрямку, а саме – через територію, контрольовану бойовиками.

 

«Це ще раз вказує на безпосередню причетність держави-агресора до збиття літака. Наразі слідчі органи продовжують роботу щодо пошуку механізму притягнення винних до відповідальності. Слідство ще триває», – додає речник МЗС.

 

За словами речниці пані Беца, «найбажанішим варіантом було б створення міжнародного трибуналу під егідою Ради безпеки ООН з метою притягнення до відповідальності винних».

 

Однак, як відомо, раніше Росія проголосувавши проти, заблокувала створення такого трибуналу.

 

Мар’яна Беца запевнила, що українська сторона буде і надалі всебічно сприяти слідству.

 

Нагадаємо, що у середу нідерландське слідство озвучило висновок про те, що ракетний комплекс «Бук» був доставлений з Росії, а після знищення літака повернений туди. Наразі міжнародне слідство підозрює у причетності до збиття малайзійського «Боїнга» у 2014 році 100 людей.