Міжнародне слідство визнало, що MH17 збили з території бойовиків із російського "Бука"

15:32, 28.09.2016
Міжнародне слідство визнало, що MH17 збили з території бойовиків із російського "Бука"

Міжнародна слідча група визнала, що пасажирський літак "Малайзійських авіаліній" MH17 у липні 2014 року над збили з Первомайська, підконтрольного проросійським бойовикам, із установки "Бук", привезеної з Росії. Про це слідчі заявили прес-конференції в Гаазі у середу.

"Боїнг" збили ракетою 9M38, випущеної із ЗРК "Бук". Цей комплекс було доставлено з території Росії, а потім повернуто туди", - зазначив прокурор.
 
 
Слідство спирається на записи перехоплених телефонних розмов бойовиків Донбасу, записи у соцмережах, оприлюднені свідками знімки та ідеозаписи, аналіз решток літака, а також дослідні експерименти та висновки експертів.

Декілька перехоплених розмов увімкнули на прес-конференції. У Первомайську свідки бачили обгорілу землю площею 30 на 30 м. Розслідувачі не бачили цього, але є фотографії від 16-го й 25 липня 2014 року: свідки зробили знімки обгорілого грунту, на фото також там видно сліди гусениць.

 
Експерти відслідкували рух ПЗРК "Бук" із Росії й назад. Близько 8-ї ранку у день трагедії його побачили у Єнакієво, до цього їхав конвой.   
 
Трейлер перетнув кордон, замаскований комуфляжною сіткою. Супроводжував його конвой, який зупинявся двічі: перетинаючи межу Донецька, об 11-й конвой направився дорогою A26 з Макіївки до Сніжного. Потім комплекс "Бук" їхав своїм ходом.
 
Свідки чули звуки залпу й бачили, як падає літак На фото видно "димовий слід" – експерти встановили, що це не хмари. Назад, як припускає слідство, "Бук" перевозили вночі.
 
Слідство вважає, що "Бук" сам доїхав до Сніжного, а потім, пізно ввечері 17 липня, його на вантажівці повезли до Красного Луча, а потім до Луганська. Відомо, що трейлер "Вольво" з "Буком" рухався до російського кордону, а потім перетнув його.
У записі перехопленої розмови, яка відбулася 18 липня 2014 року рано вранці, один зі співрозмовників каже: "Машина уже давно в Росії знаходиться…".

Депутат Європейського парламенту Ребекка Гармс, коментуючи інформацію міжнародного слідства, поклала відповідальність на Росію.
 
"А оскільки немає приватних "Буків", Російська Федерація несе відповідальність за MH17", - написала вона. 

Першими про попередні результати слідства почули родичі жертв. Для них провели брифінг за зачиненими дверима.