Євген Жилін з "Оплоту" розстріляний в елітному ресторані коло Москви

20:29, 19.09.2016
Євген Жилін з "Оплоту" розстріляний в елітному ресторані коло Москви

Євген Жилін очолював проросійську організацію в Харкові. (Фото з архіву.)

Власник харківського бійцівського клубу і проросійської організації "Оплот" Євген Жилін убитий в одному з ресторанів під Москвою в Росії.

Він став жертвою перестрілки в ресторані в елітному селищі Горки-2 в Підмосков'ї, повідомило агентство "Інтерфакс" з посиланням на джерело в правоохоронних органах.

"Ввечері в ресторані" Вітерець ", розташованому в селищі" Горки-2 "на Рубльово-Успенському шосе в Підмосков'ї невідомий злочинець зробив декілька пострілів з пістолета в двох відвідувачів, після чого зник", - розповів про це вбивство співрозмовник агентства.

Урезультаті від отриманих ран помер 40-річний громадянин України, член руху "Оплот" Євген Жилін, відомий також як один з лідерів харківського Антимайдану.

Його супутник Андрій Козирєв був поранений і нині перебуває в лікарні.

Слідчі Росії порушили кримінальну справу за статтею "вбивство".

За попередніми даними, вбивця чекав на своїх жертв за столиком у ресторані і відкрив вогонь, тільки-но ті зайшли до закладу. Після вбивства стрілок утік на автомобілі, який чекав на нього коло ресторану разом з водієм.


Нагадаємо, наприкінці березня 2015 року проти лідера організації "Оплот" Євгена Жиліна прокуратура Харківської області розпочала кримінальне провадження за фактом пособництва у привласненні коштів територіальної громади через фіктивні фірми, Зокрема, його підозрювали в тому, що Жилін вивів понад 1 млрд гривень, у тому числі 100 млн грн з грошей комунальних підприємств Харкова.

Одночасно Управління СБУ в Харківській області проводить досудове розслідування за фактом фінансування Жиліним тероризму в Україні. З 6 липня 2015 року лідера "Оплоту" було оголошено в розшук, а 25 травня йому заочно винесли підозру в створенні фіктивного підприємства.

  
У серпні 2015 року УСБУ в Харківській області повідомило про затримання членів диверсійної групи Жиліна, створеної у квітні того ж року одним з керівників так званої "МГБ ДНР" на прізвисько "Танк", а згодом переданої особисто лідеру "Оплоту".

До цієї диверсійної групи входили троє раніше засуджених ​​харків'ян, які готували теракти і збирали розвідувальну інформацію про підрозділи антитерористичної операції. Ці чоловіки регулярно виїжджали в російський облцентр Білгород, де звітували представникам російських спецслужб і Жиліну, який перераховував гроші на їхні банківські рахунки.

У вересні 2915 року за фінансування терористів через фірми, підконтрольні главі організації "Оплот" Євгену Жиліна, Київський райсуд Харкова засудив 21-річного харків'янина до 5 років і 1 місяця позбавлення волі.

  
Майже через рік, 26 серпня 2016 року, на офіційному сайті Генеральної прокуратури України оприлюднили повістку про виклик Жиліна у військову прокуратуру сил АТО в місті Краматорськ Донецької області для проведення слідчих дій у кримінальному провадженні. Але на той час він уже другий рік переховувався в Росії.