День пам’яті Гонгадзе: журналісти вимагають гарантувати безпеку

14:13, 16.09.2016
День пам’яті Гонгадзе: журналісти вимагають гарантувати безпеку

День пам’яті українських журналістів рік тому.

День пам’яті українських журналістів відзначається в Україні щороку в третю п’ятницю вересня. Цього року ця дата співпадає з днем пам’яті засновника «Української правди» Георгія Гонгадзе, викраденого і вбитого 16 років тому - 16 вересня 2000 року. У Києві акція пам’яті відбудеться на Майдані Незалежності о 18.30.

 

Про це нагадують Національна спілка журналістів України (НСЖУ), Інститут Масової Інформації, Детектор Медіа та Інститут Медіа Права, які оприлюднили спільну заяву в п’ятницю.

 

У заяві представники українських медіа-організацій, у день 16-ї річниці зникнення Георгія Гонгадзе, звертаються до Президента України, прем’єр-міністра, міністра внутрішніх справ, Генпрокурора з вимогою системно проводити оперативні і якісні розслідування агресії щодо журналістів.

 

«Усвідомлюючи, що вже минуло 16 років з дня вбивства журналіста Гонгадзе, ми закликаємо владу визначитися остаточно з приводу можливості встановити замовників убивства Гонгадзе, та назвати основних підозрюваних в замовленні злочину», - йдеться у заяві.

 

При цьому, автори заяви «не сумніваються у законності вироку генералу міліції Олексію Пукачу, який отримав довічне ув’язнення, бо у даному випадку, держава дотрималася всіх вимог закону, хоч це і зайняло великий проміжок часу».

 

Утім, журналісти закликають «політиків та чиновників припинити політичні спекуляції навколо справи Гонгадзе, та інших справ, пов’язаних із агресією щодо журналістів, оскільки жодні слова не замінять розслідувань».

 

За даними МВС, у 2016 році ситуація із розслідуваннями перешкоджань і нападів на журналістів дещо покращилася порівняно з 2015 роком, адже за перші вісім місяців 2016 року, до суду було скеровано 15 справ, пов’язаних з перешкоджаннями професійній журналістській діяльності, порівняно до лише трьох справ, які дійшли до суду протягом аналогічного період 2015 року.

 

«Однак, самих випадків нападів на журналістів все ж у рази більше, і системна робота по розслідуваннях і боротьбі з безкарністю обов’язково мусить інтенсифікуватися. Нагадуємо, що досі не покарано агресорів, що нападали на журналістів під час подій Революції Гідності 2013-2014 років», - зазначається у заяві.

 

Журналісти поставили перед владою три вимоги, необхідних для повноцінного захисту права громадян на інформацію та гарантування безперешкодної діяльності журналістів:

 

 1. Знайти і покарати вбивць журналіста Павла Шеремета. Проводити оперативні і прозорі розслідування злочинів проти свободи слова в Україні.

 

2. Гарантувати підзвітність та прозорість владних інституцій та чиновників. Регулярно звітувати перед суспільством за свої дії та дотримуватись законодавства про доступ до інформації.

 

3. Активно сприяти створенню суспільного мовлення та роздержавленню друкованих ЗМІ.

 

Нагадаємо, що 16 вересня в Києві та інших містах традиційно відбуваються мітинги пам'яті Георгія Гонгадзе та всіх загиблих українських журналістів.

 

День пам’яті українських журналістів встановлений у 2007 році з ініціативи НСЖУ, його мета – вшанування пам’яті всіх загиблих журналістів, тих, хто відійшов у вічність за останні десятиліття – був убитий, загинув за нез’ясованих обставин чи змушений був накласти на себе руки.

 

Журналістський мартиролог був відкритий майже одразу зі здобуттям Україною незалежності – відтоді, за ці 25 років в Україні загинуло понад 70 журналістів.